Dobrovits Mátyás sírja

1850-ben született Pozsonyban és itt is halt meg 1919-ben. Dobrovits Mihály Pozsony városi főbiró fia. Bécsben tanult és 1875 óta orvosdoktor.
Az egyetemes orvostan doktora, a pozsonyi állami kórház főorvosa, az ágostai evangélikus teológiai akadémia tb. tanára, a pozsonyi városi közegészségügyi bizottság elnöke, a pozsonyi liczeum tanácsának elnöke, több tudományos egyesület tagja (pozsonyi orvos-természettudományi egyesület), bőrgyógyász. Az orvosi szaklapoknak buzgó munkatársa, a természettudományi ismeretek és a közegészségügy fáradhatatlan terjesztője népszerű előadások által és a napi sajtóban.

Munkái:
– Hogyan kell desinficiálni? Pozsony, 1886. (dr. Pávai Vajna Gáborral együtt. Ugyanez németül is u. ott, 1886. 2. bőv. kiadás u. ott, 1893. Orvosi Utmutató Könyvek Gyűjteménye 1. sz. Ism. Orv. Hetilap 1892. 37. sz. Észrevételek Pávai Vajna Gábortól 39. sz.)
– Oroszországi utam.
– Utazásom az északi sarkvidéken.

GPS48.146999, 17.098016
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica
FeliratLÉGY HÜ MINDHALÁLIG. / POZSONYLIGETFALVAI / DOBROVITS MÁTYÁS DR. / KIR. TANÁCSOS. ORVOS. A. M. KIR. / ERZSÉBET-TUDOMÁNYEGYETEM / KORHÁZÁNAK IGAZGATÓJA. EV. / EGYHÁZKÖZSÉGI FELÜGYELÖ STB. / 1850 – 1919 / DOBROVITS LÁSZLÓ / CS. ÉS KIR. HUSZÁRSZÁZADOS / 1887 – 1922.