Szent Katalin-kápolna

A nagy múltú Pozsony fennállásának kezdetétől több templomnak adott helyet. Az ismert, nagy méretű egyházi épületek mellett nem kevés a kisebb, turisták által szinte nem látogatott, ugyanakkor értékes templomok, kápolnák száma sem. Ezek sorába tartozik a Mihály-kaputól induló, a város egyik fő utcájának számító Mihály utca keleti térfalában megbúvó Szent Katalin-kápolna is.
Feltehetőleg ez a város legrégebbi, ma is álló, gótikus épülete. Columbai Ferenc ciszterci szerzetes rendeletére építették fel 1311-1325ben. E rend használta egészen a 16. századig. Később a kapucinus barátok használatába került.
Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló kápolna keletelt tengelyű. Bár belső tere és boltozott szentélye máig megőrizte a kápolna gótikus jellegét, utcai homlokzatát 1840-ben klasszicista stílusban átépítették az idősebb Feigler Ignác tervei alapján. E keskeny, magas, elegánsan visszafogott díszű homlokzat szinte elvész az utca harsogó reneszánsz és barokk házai között, így az utcán nyaranta végighömpölygő turistaáradat szinte észre sem veszi ezt az értékes kápolnát.
A kápolna 2007-ben végzett teljes körű műemléki felújítási munkáit, melynek során igyekeztek helyreállítani a korábbi gótikus részleteket, a következő évben a szlovák Kulturális Minisztérium “Az év felújítása” díjjal ismerte el.

Pontos helyszín, cím Mihály utca 8. - Michalská ulica 8.
Készíttető neveColumbai Ferenc ciszterci szerzetes rendeletére