A pozsonyi Halász-kapu maradványai

A Halász-kapu egyike a Vár-hegytől keletre kialakult Pozsony város legkorábbi erődítésén nyíló négy kapunak. Feladata szerint a várost kötötte össze a Duna mentén kialakult elővárossal, ahol kisiparosok, halászok és mészárosok laktak. 1529-ben, a török veszélyre tekintettel befalazták. Később újra megnyílt, de csak gyalogkapuként. Mária Terézia uralkodása alatt, 1754-56-ban az egész kaput felújították, és az uralkodónőről nevezték el.
A beköszöntött békére és a fejlődő polgárváros megnövekedett helyigényére tekintettel 1776-ban az egész, a hadi jelentőségét elvesztett kaput és a környező falakat lebontották.
A Halász-kapu maradványait 1990-ben régészeti feltárással kutatták meg. A jóval a mai felszín alatt található maradványok egy kisebb része a Nemzeti Színház előtti téren – nehezen – ma is látható, egy üveg ablakon letekintve.

Pontos helyszín, címKossuth Lajos tér (ma Hviezdoslav tér) - Hviezdoslavovo námestie
Készítés céljának ismert okavédelmi