Edl Tivadar emlékműve

Edl Tivadar (1805-1882) Pozsony egykori meghatározó személyisége volt. A város politikai, gazdasági, kulturális életében egyaránt vezető szerepet játszott. Nevéhez kötődik az Első Pozsonyi Takarékpénztár, a Pozsonyi Önkéntes Tűzoltóegylet, a Pozsonyi Torna Egylet alapitása. A Pozsonyi Ipari és kereskedelmi kamarának elnöke, valamit több egyéb vállalkozás tulajdonosa, királyi tanácsos, kiváló zongorista hírében állt. Oszlopos tagja volt a Pozsonyi Városszépítő Egyletnek és egyéb társadalmi szervezeteknek. Az emlékmű azon a helyen keletkezett, ahol 1882. június 14-én barátaival kirándulás közben szélütés érte és azonnal meghalt. Az emlékmű sajnos elhanyagolt, leszármazottai és arra járó turisták kivételével senki se ismeri.

Pontos helyszín, címPozsony, Zergehegy. Sárga jelzésű turistaút mentén.
Készíttető neveEdl Tivadar barátai
Létrehozóismeretlen
FeliratEDL TIVADAR / 1882. június 14. / barátai körében / e helyen történt / rögtöni halálának / emlékéül.
ForrásinformációkOrtvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei / Brogyányi Mihály