Töbör-éthei Krascsenits Kálmán honvédfőhadnagy sírja

Krascsenits Kálmán sötétszürke gránit síremléke a temető Duna utca felé eső oldalán az V./2-es szektorban található.
Haláláról a kolozsvári 1848-49. Történelmi Lapok emígyen tudósított: „Töbör-éthei Krascsenits Kálmán földbirtokos és 1848-49. honvéd-főhadnagy. f. hó 12-én, éjjel 1 órakor, életének 65-ik s boldog házasságának 35-ik évében, hosszas kínos szenvedés és a halotti szentségek ájtatos felvétele után elhunyt. Gyászolják: Töbör-éthei Krascsenits Kálmánné, szül. budafalvai Vermes Mária a saját, úgy leánya Mariska, ennek férje Dömötör Tihamér kir. alerdőfelügyelő és ezeknek gyermekei Sándor és Margit. A drága megboldogultnak hült tetemei f. hó 14-én, délután ½ 4 órakor tétettek a Szt. Andrásról czímzett sírkerti kápolnában örök nyugalomra. Az engesztelő szent miseáldozatot pedig decz. hó 15-én, délelőtt 10 órakor a Szt.-Háromságról czímzett plébániatemplomban mutatták be. Áldás és béke lengjen a drága halottnak hamvai felett.“

Pontos helyszín, címSzent András temető - Pray utca - Ondrejský cintorín - Ul. 29 augusta
Készíttető nevetöbör-éthei Krascsenits család
Létrehozóismeretlen
FeliratItt nyugszanak / töbör-éthei / Krascsenits Kálmán / 1848–49 honvédfőhadnagy 1829–1894. / neje, szül: nagy-budafai / Vermes Mária / 1841–1901. és fiuk töbör-éthei / Krascsenits Sándor / végzett jogász / 1859–1882. / Áldás és béke lebegjen / a drága halottak hamvai felett!
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációk1848-49. Történelmi Lapok., Kolozsvár, 1895. január 1., IV. évfolyam, 1. szám, ”Közművelődés” Irod. és műnyomdai részvénytársaság (http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/64474/1/BCUCLUJ_FP_106331_1895_004_001.pdf)