Árpádházi Szent Erzsébet szobra

Árpádházi Szent Erzsébet tisztelete Pozsonyban egyaránt megnyilvánul a neki szentelt templomokban, a róla elnevezett egyetemben és az őt ábrázoló szobrokban. Rigele Alajos Szent Erzsébet szobra az egykori Prépostlak (jelenleg papi szeminárium) udvarán áll. Erzsébetet két hozzá forduló gyermekkel látjuk, közülük az egyiket köpenyével óvón betakarja. A bal karjával tartott kosár a kenyércsodára utal. Szent Erzsébet a legenda szerint a gyermekek pártfogója volt. Gyermek-menhelyet alapított, keresztanyaságot vállalt szegény családoknál, sőt szüléseknél is segédkezett. A szobor 1907-ben, Erzsébet születésének 700. évfordulóján készült Dr. Komlóssy Ferenc pozsonyi nagyprépost megrendelésére. (Ő kezdeményezte Pázmány Péter 1914-ben megvalósult síremlékének az elkészítését is a Szent Márton dómban.)

Pontos helyszín, címKáptalan utca 19. (a préposti palota udvarán) - Kapitulská 19.
Készíttető neveDr. Komlóssy Ferenc, pozsonyi nagyprépost
LétrehozóRigele Alajos, szobrász
Készítés céljának ismert okaSzent Erzsébet születésének 700. évfordulója
FeliratBoldogok az irgalmasok: / mert ők irgalmasságot nyernek. / Szt. Máté V. 7. / ÁRPÁDHÁZI DICSŐSÉGES SZT. ERZSÉBET ASSZONY / 700 éves születése jubíleuma alkalmából / állíttatta / Dr. Komlóssy Ferencz / ...