Történelmi városháza Rozsnyón

A tér egyik legfontosabb középülete, a ma két emeletes, “U” alaprajzú, nyeregtetős, cseréppel fedett, szépen felújított városháza 1711-ben létesült, két régebbi, későgótikus, illetve reneszánsz épület egybeépítésével. A barokk kori városháza földszintből és az első emeletből állt. A 19. századbeli átalakításánál még egy emeletet kapott, és főhomlokzatát klasszicista stílusban építették át. Az épület tengelyében, a párkány fölé emelt, háromszög alakú timpanont egy aranyozott angyal díszíti, amely a szárnyai alatt a város címerét tartja. Ez három rózsát és bányászjelvényt – keresztbe tett bányászkalapácsot és éket – ábrázol.
A 20. század közepén a városháza északi oldalához hozzácsatoltak még egy lakóházat, amelynek megmaradt az eredeti homlokzata, egyidejűleg a 2. emeleti helyiségek átalakításával hozták létre a nagy színháztermet.
Az épület homlokzatán több emléktábla is elhelyezésre került. Számunkra legfontosabb az, amelyik II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékét idézi.

TelepülésRozsnyó [Rožňava]
Pontos helyszín, címRákóczi-tér 32. ma Bányászok tere - Námestie baníkov 32.