Dr. Kathona László jogász nyughelye

Dr. Kathona László Rimaszécsen született 1864-ben. Rozsnyó tiszti főügyésze, a református egyházmegye főgondnoka, a város képviselőtestületének tagja. Kathona László háza adott harminc évig otthont a Sajó-Vidék társadalmi, közművelődési, szépirodalmi és politikai hetilapnak (Rozsnyó, 1898. máj. 1.–1944. dec. 2.). Egy rövid szünet után (1918–1919) az impériumváltást követően is folyamatosan megjelent, és fontos szerepet töltött be Rozsnyó és Gömör kulturális és társadalmi életében. 1918-ig a Néppárt, 1919–38 között az Országos Keresztényszocialista Párt érdekkörébe tartozott. 4-8 oldalon jelent meg. Szerkesztők: Tichy Kálmán, Lóska Béla, Szilvássy Ferenc (1920), Kovács Farkas (1921), Krausz Jenő (1925), Kovács Gyula (1926), Fejes János (1930), Sinkó Ferenc (1934), Bakos József (1935)) szerkesztőségének. Dr. Kathona László 1931. július 31-én hunyt el Rozsnyón.

TelepülésRozsnyó [Rožňava]
Pontos helyszín, címvárosi köztemető
Készíttető neveKathona család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
Feliratbörvei Dr. Kathona László / Rozsnyó város tiszti főügyésze / ref. egyházm. főgondnok / 1864 - 1931 / "Az igaznak emlékezete áldott!" / Dr. Kathona Lászlóné / sz. Sárkány Ilma / 1874 - 1946 / Dr. Szegedy Ernőné / sz. Kathona Ilma/ 1897 - 1988
rozsnyo-dr-katona-laszlo-sirja (2)
rozsnyo-dr-katona-laszlo-sirja (3)