Régi vagy Kósa-Schopper kórház

A rozsnyói ún. régi kórház Dr. Kós Károly özvegye, Mihalovits Lujza adományaiból épült, akinek végrendelete volt kórházat alapítani Rozsnyón a római katolikus egyház kezelésében. A kórház működése alatt az akkor ideiglenes termekben Schopper György püspök vagyoni részesedéshez jutott és a kórház részére új épületet építtetett, amelyeket 1887-ben nyitottak meg.
A régi kórház Rozsnyó egyik legnagyobb, történeti korú középülete. A késő klasszicista stílusú, kétszárnyú, három szintes, nyeregtetős, cseréppel fedett épület szimmetrikusan szerkesztett főhomlokzatának közepén neogótikus kápolna kapott helyet. A kápolna csúcsíves kapuja fölötti, háromszögű, huszártoronnyal hangsúlyozott oromzatra rímelnek az épület szárnyainak mellékbejáratai fölé épített oromzatok. A kórház kivitelezési munkálatait Szilvássy Nándor rozsnyói építész építkezési vállalkozása bonyolította le.
A kórház egy 1937-ben létesített, hatalmas park közepén állt. A portásfülke a II. világháború után épült hozzá, az újabb épület pedig a 20. század 70-es éveiből származik. A kórház területét értékes kovácsoltvas kerítéssel vették körül.

Pontos helyszín, címKós-Schopper utca - Kósu - Schoppera
Készíttető neveDr. Kós Károly, Schopper György püspök