Holokauszt-emlékmű Rozsnyón

Abban, hogy 2005-ben egy méltó emlékművet avathattak fel Rozsnyón, nagy része volt két túlélő – a ma is Rozsnyón élő Ehrenfeld Tibor és a várost 1968-ban elhagyó Strausz Sándor –, és Kardos László helytörténész fáradozásának. A város köztemetőjében felállított, a Tórát szimbolizáló emlékművön a következő sorok olvashatók: “Emlékül Rozsnyó város azon zsidó vallású polgárainak, akik közül több mint 400-at a fasiszta uralom 1944-ben meggyilkolt, valamint azoknak, akiknek végső pihenőjét a 70-es években az akkori rendszer likvidálta. Ezen emlékmű a gyászoló túlélők kezdeményezése és adakozása, valamint Rozsnyó Város Önkormányzata együttműködésével készült 2005-ben.”
Koszorúzás a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából (január 27.)

Pontos helyszín, címvárosi köztemető
Készíttető nevea túlélők, valamint Rozsnyó Város
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés, kegyeletadás
FeliratEmlékül Rozsnyó város / azon zsidó vallású / polgárainak, akik közül / több mint 400-at a fasiszta / uralom 1944-ben meggyilkolt, / valamint azoknak, akiknek / végső pihenőjét a 70-es / években az akkori / rendszer likvidálta. / Ezen emlékmű a gyászoló túlélők / kezdeményezése és adakozása ,/ valamint Rozsnyó Város / Önkormányzata együttműködésével / készült 2005-ben.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkL. Juhász Ilona. Neveitek e márványlapon... A háború jelei, Fórum Kisebbségkutató Intézet – Etnológiai Központ, 2010,142. oldal (http://mek.oszk.hu/09400/09492/09492.pdf) *** http://rozsnyovidek.sk/2013/01/25/rozsnyoi-magazin-2013-januar-23/
rozsnyo-holokaust-emlekmu (2)
rozsnyo-holokaust-emlekmu (3)