Szűz Mária Mennybemenetele templom, Rozsnyó

A római katolikus Szűz Mária Mennybemenetele templom Rozsnyó város legértékesebb szakrális építménye. A 14. századból származó gótikus építményt 1403-ban fejezték be. Eredetileg plénabiatemplomként használták, 1776-tól püspöki katedrális lett. A husziták nagyon megrongálták. 1514-16-ban Bakócz Tamás bíboros áldozatkészségéből megújult, kinek nevét a Szent-Kereszt-kápolna viseli. 1550 körül a templomot az evangelikusok foglalták el. A katolikusok csak 1670-ben kapták vissza. 1682-1687-ig Thököly alatt ismét a protestánsoké volt. Különálló tornya a püspökség megalakítása idején létesült. 1777-ben a templomot újra díszítették, a Bakócz-kápolnát pedig átépítették. A székesegyház sekrestyéje alatt lévő sírboltba a rozsnyói püspököket – Schopperig – helyezték örök nyugalomra. A templom egyik mellékkápolnájában vannak elhelyezve szent Netus tetemei, a melyeket Kollartsik püspök idejében a püspökség a római pápától kapott ajándékba. A templomban fennmaradt egy értékes táblakép 1513-ból, amely Szent Annát ábrázolja harmadmagával és a Rozsnyói Metercia néven ismert. A kép hátterében a bányászok munkájának egyes szakaszait ábrázolták, a bánya kimérésétől az érc elszállításáig. A kép a közép-európai korabeli bányászat legrégebbi grafikus ábrázolása.
Új oltára 1937-ben épült – Jézus Szive oltárán a karrarai márványszobor a Pozsonyban lerombolt Fadrusz-féle Mária Terézia emlékmünek egyik töredékéből készült.

Pontos helyszín, címBetléri utca 92/3. - Betliarska 92/3.
rozsnyo-szuz-maria-mennybemenetele-templom (2)