Szegényház

Szegényház

A kronosztikon az 1719-es évszámot jelöli a szegényház fölépítésének évéül. Tehát az 1710-es tűzvész alkalmával elpusztult „espitály” helyett építtethette a jótékony gróf. Műértékét oromfala adja, hol 3 fülkében szoborcsoportok vannak elhelyezve. Balról Piéta, középen a Szt. Háromság, jobbról Szt. Flórián csoport. Már maga az a tény is feltűnő, hogy a szegényházat ily gazdagon ékesítették. Magyarázható ez az adományozó bőkezűségével. A szobrok mesteréről nem tudunk. Stílusuk tanultabb mesterre mutat, egy rozsnyói emlékkel sem rokon. Lehet, hogy a gróf máshonnan készen hozatta ezeket ide. Korban is előbbre mutatnak, mint az 1719-es évszám. Talán kassai szobrász alkotásai. A mester szerencsésebb a szélesen kezelt ruharedőkben, semmint a kissé elnagyolt arctípusokban. A Piétán Michelangelo hatására vall a halott fiát térdein tartó Istenanya alakja. A térden a ruharedők elrendezése nagyvonalú és a kis méret ellenére is szinte monumentálisan hat. Kevésbbé sikerült Krisztus holttestének megmintázása. A végtagok izomzata elszáradt, a felsőtest görcsösen csuklik hátra. Sablonszerű a Szt. Háromság csoportozat. Balról a Fiú a kereszttel, jobbról az Atya öreg férfi alakjában, fent a Szentlélek galamb képében. Lent középen pedig Mária térdel, fején koronával. A ruharedők itt is nagyvonalúak. A harmadik fülkének Szt. Flórián alakja mutat leginkább a mester egyéni képzeletére. Balról áll a szent nyugodtan, arcán áhítatos mosoly. Jobbra lent attribútuma: az égő ház, melyre a vizet angyalka önti a vödörből és nyomában elhamvadnak a lángok. Ez az angyal derűvel sugározza be az egész oromfalat. Naiv, bájos arcocskáján mosoly játszadozik. Itt a művész már nem tudta magára erőltetni a drámai kifejezést, melyre a Pietán törekedett, sem a hagyományokhoz való ragaszkodást, mint a Szentháromságon. A szobrok színezve voltak. A színezés maradványai itt-ott még felismerhetők, így a Fájdalmas Szűz ruharedőin némi kék, a Szentháromságon sárga és piros színfoltok. Legerősebben láthatjuk a színezést Szent Flórián alakján: cinóber-pirosas ruharedők.

Pontos helyszín, címBetléri utca 76/6. - Betliarska 76/6.
Készíttető nevegróf Andrássy György
Készítés céljának ismert okaemberbaráti tevékenység
FeliratIstennek dicsőségére felépítette / ezen rosnai ispitált Krasznahorká- / nak eörökös ura idősbik / Andrássy György. / Lett régi hív szolgája tiszttartója / Rosmáni industriája által.
Gondozását felügyeliKassai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal
ForrásinformációkGANGEL JUDIT: ROZSNYÓ MŰEMLÉKEI, BUDAPEST,1942, Attila-nyomda részvénytársaság Budapest II. kerület, Szász Károly-utca 3-5, 69-70 oldal (http://mek.niif.hu/05800/05845/05845.pdf)
rozsnyo-szegenyhaz (2)
rozsnyo-szegenyhaz (3)