Rozsnyói Xavéri Szent Ferenc (Diák-) templom

A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.
A Xavéri Szent Ferenc tiszteletére emelt római katolikus templom – más néven Diák templom – barokk stílusban épült 1658 – 1687 között, az egykori városháza és a protestáns iskola helyén, a Főtér közepén, a tűztorony mellett. Az északkelet-délnyugati tengelyű, téglalap alaprajzú, nyeregtetős, cseréppel fedett, oromzatos templomnak saját harangtornya nincsen.
A templomot még a jezsuiták kezdték építeni 1658-ban. Az építészeti munkák eléggé sokáig elhúzódtak, mert a protestáns rozsnyói lakosok a reformáció korában nem szívesen építették ezt a katolikus épületet, ezért rossz minőségű, olcsó alapanyagokat használtak fel a városháza romjaiból. Lehet hogy emiatt is, de egy szép nyári napon a boltív szétesett. Kb.1666-ban az építkezés nagyjából befejeződött, de a jezsuiták kiűzése után, 1682-ben a munkálatok teljesen leálltak. A jezsuita rend felszámolása után, II. József uralkodásának idején a templom a ferencrendiek használaták.
1778-től a gimnázium államosítása idejéig (a 20. század elejéig) a templom a premontrei rend kezelésébe került, akik Rozsnyón gimnáziumot alapítottak. A templomot a tanítás keretében a gimnázium tanulói is látogatták – innen ered a Diák templom elnevezés.
A 17. század második felében épült barokk templom homlokzatát a kapu feletti ablak két oldalán egy-egy fülkében elhelyezett, hársfából faragott szobor díszíti. A baloldali Mózest ábrázolja a Tízparancsolat két kőtáblájával, a jobboldali Dávid királyt hárfával és jogarral a kezében és karddal az oldalán.
A főoltár a 20. század elejéről származik, a szélső, Gonzaga-i Szent Lajos barokk oltára pedig a 18. századból. A főhajó alatt alagsor terjeszkedik (ami valószínűsíthetően az egykori városháza pincéje), amelyből kriptát alakítottak ki a rozsnyói premontrei rend elöljárói részére. A templomot ma a ferencesek használják.

TelepülésRozsnyó [Rožňava]
Pontos helyszín, címRákóczi-tér 2. (ma Bányászok tere) - Námestie baníkov 2.