Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. április 17.

Tichy Kálmán grafikus, író és néprajzkutató emléktáblája

Tichy Kálmán grafikus, író és néprajzkutató emléktáblája

2018 augusztusában, születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendezvénysorozattal emlékeztek meg Rozsnyón Tichy Kálmánról (1888-1968), a város neves szülöttéről. Sokoldalú személyiség volt, és bár elsősorban festőként, grafikusként ismerte a közönség, ugyanakkor kiváló muzeológus, helytörténész, tanár, publicista, irodalmár volt, valamint fotósként is tevékenykedett. Mint a Rozsnyói Városi Múzeum igazgatója elévülhetetlen érdemeket szerzett, nagyban hozzájárult a múzeum működésének megalapozásához, gyűjteményének gyarapításához. Munkássága elismeréseként 2018 februárjában Rozsnyó In memoriam díszpolgári címet adományozott a város 20. századi kultúrtörténete egyik legjelesebb személyiségének, és a 2018-as évet Tichy Kálmán Emlékévvé nyilvánították.
Az emlékév keretében tavasszal előadás-sorozat kezdődött Tichy Kálmán életéről és munkásságáról a Rozsnyói Bányászati Múzeumban, majd augusztus 8-án a múzeum igazgatóságának épületén emléktáblát avattak az egykori igazgató tiszteletére. Az ünnepségen beszédet mondott Pavol Burdiga, a város polgármestere, Kardos Ferenc, a Rozsnyó Testvérvárosaiért Polgári Társulás elnöke és Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója, valamint Tichy Kálmán hozzátartozói nevében Katarína Sekanová mondott köszönetet a szervezőknek. Az emléktábla a zselízi Mézes Árpád szobrászművész alkotása, melyet a beszédek után megkoszorúztak a városi szervezetek képviselői.
Tichy Kálmán a 20. század eleji Rozsnyó ismert és kevésbé ismert épületeinek, utcarészleteinek, festői zegzugainak egyik leghitelesebb és leglelkesebb megörökítője volt. Szeretett városát azonban üldöztetése miatt el kellett hagynia a csehszlovákiai magyarokat a II. világháborút követően sújtó jogfosztottság éveiben. Húsz évet élt Budapesten, ahol 1968-ban hunyt el, majd a rozsnyói temetőben helyezték örök nyugalomra. Sok-sok évtizednek kellett eltelnie, hogy a tiszteletére szervezett rendezvénysorozattal és emléktábla avatással az utókor törlesszen egy keveset, legalább jelképesen megkövesse és visszafogadja Tichy Kálmánt, a szélesebb nyilvánossággal is megismertessék a nevét és Rozsnyó kulturális életében betöltött szerepét.
Az emlékév keretében szeptemberben kiállítás nyílt a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában „Tichy Kálmán élete és munkássága” címmel, októberben pedig nemzetközi konferencián tisztelegtek emléke előtt.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésRozsnyó [Rožňava]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.656925, 20.530988
Pontos helyszín, címa Bányászati Múzeum épületének homlokzatán
Készítés időpontja2018
Készíttető neveRozsnyó városa
LétrehozóMézes Árpád, szobrászművész
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
Felirat1888 – 1968 / Tichy Kálmán / neves rozsnyói festő, grafikus, / muzeológus, publicista, lokálpatrióta / 2018 Rozsnyó városa
Gondozását felügyeliBányászati Múzeum
Forrásinformációkhttp://rozsnyovidek.sk/2018/08/11/emlektablat-avattak-tichy-kalman-tiszteletere/ *** https://www.mutargy.com/festmeny-grafika/tichy-kalman-1888-1968-asztalosmuhely-1935 *** https://www.webumenia.sk/dielo/SVK:VSG.K_352
Rövid URL
ID32077
Módosítás dátuma2020. október 1.
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (1)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (2)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (4)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (5)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (6)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (7)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (8)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (9)
rozsnyo-tichy-kalman-emlektabla (10)

Hibát talált?

Üzenőfal