Branszky Vendel sírja

Branszky Vendel 1844. november 10-én született Rozsnyón, ugyancsak Rozsnyón halt meg 1915. szeptember 29-én. Sírja a város köztemetőjének 8. szektorában található. A Rozsnyói Hiradó 1915. október 3. számában olvashatjuk az alábbi gyászjelentést: “Branszky Vendel halála. Az igaz részvét hangján kell hirtadnunk a tekintélyes és általánosan tisztelt Branszky Vendel nyug. bányatanácsos, vasgyári főtanácsos szept. 29-én bekövetkezett haláláról. Olyan polgára lett ő hosszu hivatalkodása alatt városunknak, akinek hiányát sokáig meg fogjuk érezni. Amig a kincstári bányahivatalt vezette, nagy hivatottsággal betöltött szép állása, s mikor pár éve nyugalomba vonult, egyéni érdemei biztosították számára tiszteletünket és szeretetünket. Több mint 40 évi hivatalban eltöltött szolgálatáért nyugalomba vonulásakor a III. oszt. vaskorona rendet kapta meg a királytól; polgárrtársaink bizalma a Társalgási egylet elnöki székébe ültette. Elnöke volt a Gömöri Takarékpénztár felügyelőbizottságának, a rozsnyói bányaiskola bizottságának, bizottsági tagja Gömör vármegye törvényhatóságának. Szóval tevékeny munkás életet élt s halála nagy vesztesége városunk társadalmának. Életének 70-ik, legboldogabb házasságának 43-ik évében költözött el az élők sorából. Haláláról özvegye, szül. Cseh Irma, gyermekei és az összes rokonság nevében, továbbá a Gömöri Takarékpénztár adott ki gyászjelentést. A megboldogultat f. hó 1-én d. u. 4 órakor impozáns gyászoló közönség jelenléte mellett kisértük ki utolsó utjára. Nyugodjék békével!”

TelepülésRozsnyó [Rožňava]
Pontos helyszín, címvárosi köztemető
Készíttető neveBranszky család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
FeliratBranszky Vendel / M. kir. bányatanácsos. / A Vaskoronarend lovagja. / 1844 - 1915 / Branszky Vendelné / sz. Cseh Irma / 1856 - 1940
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkRozsnyói Hiradó, XXXVIII. évfolyam, 39. szám, 1915. október 3. (http://www.rosnavia.sk/page/4/) *** https://old.roznava.sk/portal/informacie/File/Osobnosti%20.pdf
rozsnyo-branszky-vendel-sirja (2)
rozsnyo-branszky-vendel-sirja (3)