Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. május 29.

Dr. Mohi Rezső bányamérnök nyughelye

Dr. Mohi Rezső bányamérnök nyughelye

Mohi Rezső szakmai pályafutásának javát, harminc esztendőt Tatabánya szolgálatában töltötte, ahol üzemvezető, majd műszaki igazgató, később 1945. máj. 27 – 1948. ápr. 30., a szénbányászat államosítása után, a tatabányai kerület bányaigazgató volt. Mindig is mondogatta: a Felvidék után Tatabánya a hazája.
Nevéhez fűződik egy szabadalom, az iszaptömedékeléshez új gátolási eljárás kidolgozása, de további 46 közleménye fémjelzi szakmai tevékenységét. Többek között a bánhidai területen a levetődött parti szénvagyonának megkutatása és termelésbe kapcsolása, a bányaműveletek külszíni kihatásának vizsgálata, különös tekintettel az aknapillér fejtésére. Tudományos munkásságának elismeréseként 1952-ben megkapta a műszaki tudományok kandidátusa címet, 1977-ben pedig a Munka Érdemrend arany fokozata kitüntetést.
Mohi Rezső a felvidéken, Garamszentkereszten született 1888. január 15-én. A család Rozsnyó városában élt, melyet magyar, szlovák és német bányászcsaládok laktak. Itt érték a bányászattal kapcsolatos első benyomások. A középisolát Körmöcbányán végezte, majd a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskolán szerezte meg kitüntetéses oklevelét 1914-ben.
A világháborúban mérnökkari tisztként az erdélyi Keresztényfalván (Brassó) kezdte, ahol szénkutatással foglalkozott és talált is kiváló minőségű feketeszenet. Később a Borsod megyei Királdon folytatta pályáját.
A királdi éveket és Trianont követően Rehling Konrád, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. vezetője (1916. nov. 01. – 1941. aug. 20.) bányaigazgató hívására 1919-ben Tatabányára került. Rehling Konrád presztizsnek tekintette, hogy Tatabányának legyen tudományos fokozattal bíró bányamérnöke. 1939-ben Mohi Rezső a MÁK Rt. bányamérnökei közül elsőként műszaki egyetemi doktor lett. Rendszeresen tartott egyetemi előadásokat, így több alkalommal a párizsi Sorbonne-on is, francia nyelven.
1945-ben a tatabányai bányászok támogatásával kinevezték „bányaigazgatónak”, mely beosztásban 3 évet töltött el.
1948-ban Budapestre rendelték, kinevezték az Aknamélyítő Vállalat vezérigazgatójává. Később a Bányászati Tervező Intézet generáltervezője lett, egészen 1961-ig, nyugdíjba vonulásáig. Itt bízták meg az új magyarországi szénbányák feltárásának irányításával. A „széncsata” évei után nehéz időszak kezdődött. Dr. Mohi Rezsőt a bányamérnök-per során letartóztatták, súlyosan bántalmazták, többször megkínozták, és minden ítélet nélkül két éven keresztül börtönben tartották. A család tönkrement. Az ugyancsak bányamérnök családból származó felesége, aknaszlatinai György Erzsébet szívinfarktust kapott, gyermekeik éheztek. Dr. Mohi Rezsőt utóbb rehabilitálták és kiszabadulását követően, 1952-ben újabb tudományos fokozatot nyert el, a Tudományos Akadémia „kandidátusa” lett.
Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek Mohi Rezső 1914-óta volt tagja és 1978-ban még átvehette a gyémánt oklevelet is, de 1981. augusztus 20-án Budapesten megállt a szíve és szülőföldjén temették el. Élete vége felé egyetlen kívánsága volt, hogy a gyászszertartás alkalmával hangozzék fel a Bányász Himnusz. A Tatabányáról küldött bányászzenekar és férfikórus a Szénbányák akkori vezetőinek szolidaritása jegyében ezt a kívánságát méltó módon teljesítette.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésRozsnyó [Rožňava]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.664546, 20.530466
Pontos helyszín, címvárosi köztemető
Készítés időpontja1985 körül
Készíttető nevefiai Előd, Csaba, unokái Emese, Gergő, Réka, Áron, Szabolcs
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
FeliratItt nyugszik / Dr. Mohi Rezső / 1888 – 1981 / Selmecbányán végzett bányamérnök / Magyarország / bányászati műszaki doktora / a Magyar Tudományos Akadémia / bányászati tudományok kandidátusa / a Tatabányai Szénbányák / egykori vezérigazgatója / Rozsnyó hűséges fia, / a Felvidék szerelmese / Szeretettel fiaid Előd, Csaba / unokáid / Emese, Gergő, Réka, Áron, Szabolcs
Gondozását felügyeliMohi család
Forrásinformációkhttp://ombke-tatabanya.hu/dr-mohi-rezso-2/ *** https://www.geni.com/photo/view/6000000017843448166?album_type=photos_of_me&photo_id=6000000109497621912 *** A mi Tatabányánk, Tatabánya város onkormányzatának magazinja, 3. évfolyam, 4. szám, 2013. áprílis 12., 5. oldal
Rövid URL
ID32459
Módosítás dátuma2020. október 19.
rozsnyo-dr-mohi-rezso-sirja (2)
rozsnyo-dr-mohi-rezso-sirja (3)
rozsnyo-dr-mohi-rezso-sirja (4)
rozsnyo-dr-mohi-rezso-sirja (5)
rozsnyo-dr-mohi-rezso-sirja (6)
rozsnyo-dr-mohi-rezso-emlektabla-tatabanya (7)
rozsnyo-dr-mohi-rezso-emlekere-2013
rozsnyo-dr-mohi-rezsone-gyaszjelentese (8)

Hibát talált?

Üzenőfal