Andrássy Franciska grófné rozsnyói szobra

Franziska Seraphica Hablawetz (Bécs, 1838. október 4. – München, 1902. október 26.) bécsi polgárleány, gróf Andrássy Dénes felesége, művészetpártoló.
1838. október 4-én Bécsben Franz Hablawetz és Barbara Dossler polgárpár leányaként született. Pisában 1866. április 6-án gróf Andrássy Dénes, gróf Andrássy György és Königsegg-Aulendorfi Franciska grófnő idősebbik fia, szülei tiltakozása ellenére feleségül vette. A rangon alul kötött házasság miatt férjének mint az Andrássy család hosszúréti ága örökösének le kellett mondania elsőszülöttségi jogáról, ezáltal azt öccse, Andrássy György (1846–1871) örökölte, azonban annak korai halála miatt az Andrássy-vagyon visszaszállt Dénesre.
Hablawetz Franciska férjével nagyrészt Bécsben és Münchenben élt, ismert művészetpártoló volt, jótékonysági és kulturális intézményeket támogatott. Münchenben halt meg, 1902. október 26-án, 64 évesen. Ott is temették el, majd 1904-ben hamvait átvitték Krasznahorkaváraljára, a férje által alapított Andrássy-mauzóleumba.
Rozsnyó város 1903. szeptember 15-én pályázatot írt ki Andrássy Franciska emlékművére – az iskolák, óvodák, kórházak és emberbaráti szervezetek adakozó támogatójának, a Vakok és Süketnémák Intézete alapítójának – a bécsi Konzervatórium igazgatója leányának és 1866-tól Andrássy Dénes gróf feleségének emlékére. Ez adja a szobor témáját és erre utal a talapzat 4. oldalán olvasható eredeti felirat is: “Az özvegyek árvák ügyefogyottak jóságos szívű támogatójának közadakozásból emelte Rozsnyó város hálás közönsége a hitélet – népnevelés – művészet nagylelkű pártfogójának”.
Szamovolszky Ödön és Horvay János szobrászművészek alkotását 1905. október 29-én avatták fel. A szobor a szecesszió stílusjegyeit viseli magán. A szoborcsoport legmagasabb pontján, egy talapzaton van a grófnő mellszobra. Kezeit imára kulcsolva tekint le a talapzat előtt álló férfialakra, aki védőn karol át egy kislányt és egy meztelen kisfiút. A férfialak a Vasárnapi Újság 1905/45. száma szerint Jézus ábrázolja, de elterjedt az a feltételezés is, amely szerint a grófnő által segített szegények jelképe ő is, mint ahogyan a két kisgyerek. Andrássy Franciska szobrát fehér márványból, míg a három másik alakot gipszből készítették.
A szobrot a kommunizmus idejébe eltávolították a térről. Helyére 1973-ban egy partizánt ábrázoló szobrot állítottak. 1993-ban restaurálták, majd ismét visszahelyezték eredeti helyére a főtéri Tűztorony elé.

Pontos helyszín, címRákóczi-tér ma Bányászok tere - Námestie baníkov
Készíttető neveRozsnyó város hálás közönsége
LétrehozóSzamovolszky Ödön és Horvay János, szobrászművészek
FeliratAndrássy Francisca / grófné / 1838 - 1902 // Közadakozásból / emelte / Rozsnyó város / hálás közönsége // Az özvegyek árvák / ügyefogyottak / jóságos szivü / támogatójának // A hitélet - népne- / velés - müvészet / nagylelkü / pártfogójának
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációk/hu.wikipedia.org/wiki/Hablawetz_Franciska *** http://muemlekem.hu/hatareset/Andrassy-Franciska-szobra-Rozsnyo-864 *** https://forum.index.hu/Article/showArticle?go=105255644&t=9204653 *** http://www.rozsnyo.hu/latnivalok/osszes
rozsnyo-andrassy-franciska-szobra (5)
rozsnyo-andrassy-franciska-szobra (7)