Kandó Kálmánné síremléke

Kandó Kálmán (a vasútvillamosítás atyja) 1898. szeptember 11-én Rozsnyón eljegyezte, majd 1899. február 2-án Budapesten, a Terézvárosban feleségül vette a nála 11 évvel fiatalabb Posch Ilona Mária Petronellát (1880-1913), Posch Gyula (1851-1923) és Horváth Ilona lányát, egy régi és már régen Rozsnyóra származott Zólyom megyei nemesi család sarját.
Kandó maga is régi nemesi családból származott, előnévként a sztregovai és farnosi nevet használták, ősei közt Rimay nevűek találhatók és számos híres nógrádi nemesi családdal volt rokon. Kandó Kálmán rendkívüli tehetségű, nagy munkabírású, kitartó és igen megbecsült szakember volt, kiemelten sikeres a munkájában.
Magánéletére azonban tragédiák egész sora vetett árnyékot. Az első súlyos csapás imádott felesége, a Pósch Ilonka elvesztése volt, aki 1913. július 9-én hunyt el Rozsnyón. A fiatalasszony halálát alig 33 évesen a fennmaradt adatok szerint veseelégtelenség okozta, Ilonka akkor már két kisgyermek, egy kisfiú és egy kislány édesanyja volt. Sírját egy carrarai márványból faragott emlék díszíti, ennek alkotója Amleto Cataldi nevű ismert olasz szobrászművész. Érdekesség, hogy Amleto Cataldi – akinek jó néhány alkotását, így az Amboisban lévő Leonardo da Vinci szobrát – számontartja az olasz művészettörténet, szintén fiatalon, alig 48 évesen hunyt el. Három viszonylag fiatalon elhunyt embert köt össze a kőbe faragott fájdalom. Mert Kandó Kálmán is viszonylag korán, alig 61 évesen hunyt el. A Fiumei úti temetőben – egykor Kerepesi úti temető – nyugszik, a 46-os parcella 1. sorának 6-ik sírjában, sírköve Müller Ernő alkotása. Miután özvegyen maradt, a feltaláló mérnök soha többé nem nősült újra, imádott felesége halála után minden erejét a munkájára fordította. A tudós ember egészségét egy másik megrendítő esemény is legyengítette, amikor fia, ifjabb Kandó Kálmán – aki 1899 végén született – alig 23 évesen öngyilkosságot követett el. A sorscsapások alatt Kandó Kálmánt egyedül az vigasztalta, hogy az 1901-ben született Sára Ilona lányának sikeres volt a házassága, és 1924-ben Dobrovits György nevű unokája is megszületett. A családnak ez az ága ma is létezik, német nyelvterületen él.

Pontos helyszín, címvárosi temető
Készíttető neveKandó Kálmán