Szőke István református lelkész nyughelye

Szőke István (* 1888. aug. 29. Pálfala, † 1936. nov. 28. Rozsnyó) református lelkész, történész, egyházi író, lapszerkesztő. A rimaszombati gimnáziumban és a sárospataki ref. teológiai akadémián tanult. A leghosszabb ideig Rozsnyón volt lelkész. 1928-ban meghívták a losonci ref. teológiai szemináriumba a történelemszak előadójának. 1934-től püspökhelyettes, 1935-ben átvette a Református Egyház és Iskola c. lap szerkesztését, s ebben gyakran publikált.
Művei:
Kálvinista öntudat (1928)
Bethlen Gábor (1930)
Történelmi átértékelés (1930)
Egy sorsdöntő pillanat egyházunk életében (1932)
Ráday Pál (1934)
Egyetemes egyháztörténet 1–2 (1935–1936)

Pontos helyszín, címvárosi köztemető
FeliratSzőke István / rozsnyói református lelkész egyház- / kerületi főjegyző, theológiai előadó. / 1888 - 1936 // Én dicsőítettelek Téged a földön, / elvégeztem a munkát, melyet reám bíztál. / És most Te dicsőíts meg engem Atyám! / János evang. 17: 4-5.
rozsnyo-szoke-istvan-sirja (2)
rozsnyo-szoke-istvan-sirja (3)