Polnisch Aladár sírja

Polnisch Aladár (1862. május 1., Lőcse — 1932. szeptember 15., Felsőhági, sírja Lőcsén), szállodatulajdonos.
1890 körül költözött Felsőhágiba Lőcséről. Felsőhágiban közel 40 éven keresztül egy kis 70 szobából, egész évben működő szanatóriumot vezetett. Ezidőben Felsőháginak főleg németországi vendégei voltak, Polnisch nagyon népszerű lett, Onkel Polnisch néven. Az I. világháborúig a három legjobb tátrai szállodatulajdonosok közé tartozik: Rainer János György Ótátrafüreden, Husz Dávid Poprádon, és Polnisch Aladár Felsőhágiban.
Polnisch sugallatára Hohenlohe Christian herceg, Felsőhági és a Menguszfalvi-völgy akkori tulajdonosa, a Poprádi-tónál egy új menedékházat építtetett (sorrendben a negyediket). Ezt a menedékházat Polnisch vezette 1921-ig. Télen-nyáron nyitva tartotta.
Fia, ifj. Polnisch Aladár, létrehozta az 1920-as években Felsőhágiban a hegyi mentőszolgálat helyi állomását.
A temető hajdan talán legszebb síremléke mára megkopott, de a síron növő dudvát még kaszálják.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címöreg temető
Készítés időpontjaa 20. század első harmada
Készíttető nevePolnisch család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratPolnisch Aladár / család / nyugvóhelye // Polnisch Aladár / 1862 - 1932 / Emléked örökké élni fog.
locse-polnisch-aladar-sirja (2)
locse-polnisch-aladar-sirja (3)