Záborszky Imre az 1848-49-es szabadságharc honvéd őrnagyának sírja

Putnokon (Gömör megye) született 1808. jan. 9-én Záborszky Lajos és Sziklay (Schmidt) Júlia fiaként. Magyar, evangélikus vallású. Gimnáziumot végez. 1827 – önkéntes, 1831 – zászlós, majd hadnagy, 1842 – főhadnagy a 60. Wasa gyalogezredben. Ezrede rozsnyói hadfogadó fiókjának parancsnoka. 1843 – felesége dobai Székely Zsuzsanna (meghalt Lőcse, 1888.), két gyermek apja.
1848. aug. 16 – százados a 7. honvédzászlóaljnál, a drávai őrvonalon. Szeptemberben részt vesz a Jellačić elleni harcokban. Októberben áthelyezik a Pozsonyban szerveződő 15. zászlóaljhoz. Novemberben alakulata három századával – melynek ő a parancsnoka – északnyugat-magyarországi védelmére vezénylik.1849. január közepén csatlakoznak a fel-dunai hadtesthez. Márciusától csapatával Beniczky Lajos, júniustól Görgei Ármin felső-magyarországi különítményében szolgál, ismét a Felvidéken. Júl. 23 (1.) – őrnagy, a „Beniczky csapat”-tal hat századra kiegészített zászlóaljának („második 15. honvédzászlóalj”) parancsnoka a VII. hadtestben. (Júl. 27. a hadügyminisztérium a 145. sorszámot adta zászlóaljának, de ez már nem ment át a használatba.) Világosnál teszi le a fegyvert. Aradon golyó általi halálra (1850. febr. 25.), ill. tíz év várfogságra (márc.14.) ítélik. 1852. jún.16. kegyelmet kap. 1867. és 1890. a Szepes megyei Honvédegylet tagja. 1869-1886. Szepes megye főpénztárnoka.
Poprádon halt meg 1898. máj. 23-án. Lőcsén temették el a sírkert II. szektorában.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készíttető neveZáborszky család
LétrehozóBecke M. Ostrau
FeliratItt nyugszanak: / zábori Záborszky Imre / az 1848/9 iki 15. honvéd / zászlóalj őrnagya, / Szepesmegye főpénztárnoka, / * 1808. jan. 9. / † 1898 máj. 23. / neje született: / dobai Székely Zsuzsána / * 1814 márcz. 9. / † 1888. nov. 16. / fia: / zábori Záborszky Miklós/ ügyvéd / * 1846 jan. 31. / † 1881 nov. 2. / sógornője: / dobai Székely Leontin / * 1812 jun. 18. / † 1890 febr. 8. / Áldás és béke drága hamvaikon!
locse-zaborszky-imre-sirja (2)
locse-zaborszky-imre-sirja (3)