Soltz József 1848-49-es honvéd százados nyughelye

SOLCZ (SCHOLTZ) JÓZSEF
Soltz József Lőcsén született 1813 áprílis 6-án Solcz András iparosmester, vagyonos polgár és Mautschin Zsófia fiaként. Német (cipszer), nem nemes, evangélikus vallású. Gimnáziumot végez. Kilépett hadnagy (1831-1845. a 10. gyalogezredben szolgált, politikai okokból szerelték le). Nőtlen. (Felesége 1867 – Szépréthy Hermina, meghalt Lőcse, 1912.)
1848. dec. 9 (1.)v- százados az 50. Hunyadi honvédzászlóaljnál a drávai hadtestben. (Feltehetően már az alakulat elődjénél, a Hunyadi csapatban is szolgált és részt vett a horvátok elleni harcokban.) A dec. 30-i a móri ütközetben fogságba esik. A szabadságharc végén elbocsátják.
Emigrál az Amerikai Egyesült Államokba, ahol könyvelőként dolgozik. 1856. hazatér. 1867. – Lőcse város kapitányává választják, a Szepes megyei Honvédegylet tagja. 1869 – százados a magyar királyi honvédségnél. Meghalt Lőcsén 1873. október 23-án.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készíttető neveSoltz család
LétrehozóGerenday A. / Pesten
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
FeliratSoltz József / m. k. honvéd százados / szül. 1813. ápr. 6. / meghalt 1873. okt. 23. / A haza harczaiban küzdött, / menekülve bejárta / Washington földjén a szabad / államokat. / Vissza került később a honvágy / szárnyain és még / látta szabadságunk hajnala / fényjeleit. / S várva a naphasadást szomorún nyugalomra lehajlott E zöld hantok alá: béke lengje körül! // özv. Soltz Józsefné / sz. Szépréthy Hermin / * 1833 már. 17. † 1912 aug. 28. / Második anyánk voltál.
locse-soltz-jozsef-sirja (2)
locse-soltz-jozsef-sirja (3)