Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 19.

Lőcsei szégyenketrec

Lőcsei szégyenketrec

A szabad királyi városok egyik legfontosabb, a földesúri hatalom alatt álló településekhez képest komoly előjognak számító kiváltsága volt az önálló ítélkezés joga. Így Lőcse városa, ill. annak tanácsa és bírája is önállóan ítélkezhetett polgárai felett a bűnügyek többségében. A polgáraitól szigorú, törvényes és puritán életvitelt megkövetelő város e jogát demonstrálandó, a Fő téren szégyenketrecet (Ketterhäuschen) is felállított. A kovácsolt vas pálcákból készült, hatszögletes alaprajzú, felül ívesen záródó ketrec a középkorban pellengérként, vagyis a kisebb súlyú bűnök elkövetőinek bezárására, így nyilvános megszégyenítésére szolgált. Ebbe napokra, vagy hetekre is bezárhatták a bűnöst. A ketrecben töltött idő a vétkes számára megaláztatást és tanulságot, az arra járók részére pedig elrettentést volt hivatott jelenteni. Ezért a büntetést vásárok idején, amikor a téren sok volt az ember, akkor hajtották végre. Az összegyűlt emberek az elítéltet általában a megvetés kifejezéseivel illették. Állítólag a nyilvános megszégyenítés ilyen formájának leggyakrabban azok a nők voltak kitéve, akik lámpagyújtás után az éjszakai Lőcse utcáin férfikíséret nélkül egyedül jelentek meg. Utoljára 1850-ben használták.
Leghíresebb rabja a lőcsei fehér asszonyként Jókai Mór által is elhíresült Géczy Julianna volt, akit a város árulójának gondoltak és akit később Győrben nyilvánosan kivégeztek.
A ma a turisták kedvencének számító ketrec eredetileg is a városközpontban, a piactéren állt, majd 1850. után, mikor már nem használták, a városfalon kívülre, a Probstner-kertbe került. 1933-ban a lakosság kérésére újra a városháza elé állították.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésLőcse [Levoča]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS49.025604, 20.588712
Pontos helyszín, címKörtér (németül: Ring, ma: Pál mester tér) - Námestie Majstra Pavla
Készítés időpontja16. század
Készíttető neveLőcse város
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okatörvénykezés
Felirat-
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Szegyenketrec-Locse-2211 *** http://nol.hu/kultura/20110701-locsei_szegyenketrec_olubloi_diszszoba-1120311 *** https://hogyantortent.com/pellenger-kaloda-es-tarsai/ *** https://monarchiaturak.blog.hu/2015/11/01/locse_909
Rövid URL
ID27454
Módosítás dátuma2019. november 28.
locse-szegyenketrec (3)
locse-szegyenketrec (2)
locse-szegyenketrec (5)
locse-szegyenketrec (4)

Hibát talált?

Üzenőfal