Scholtz Gusztáv magyar királyi műszaki főtanácsos sírja

Merényi Scholtz Carl-Gusztáv (1836–1919) magyar királyi műszaki főtanácsos (merényi bánya és vaskohó tulajdonos Scholtz András és Páter Anna Ludovika fia). 1905. október 6-án kapott Ferenc József császártól nemességet a merényi előnév használatával.
Czímer: arany paizsfővel ellátott hasitott paizs, a paizsfőben két csillag között egy stylizált kék liliom; a jobb oldali kék mezőben hármas zöld halmon koronán ágaskodó balra fordult oroszlán mellső lábaiban barna rudra illesztett vörös-fehérrel keresztbe négyelt mérnöki jelző táblát tart; a baloldali vörös mező aljából sziklás bányahegy emelkedik ki, nyitott tárnalejárattal, a bányahegyet arany korona födi, amelyen a bányászjelvény: fekete nyelü bányászkalapács és fekete nyelü ezüst bányászcsákány nyugszik; sisakdísz: görbe kardot tartó könyöklő pánczélos kar; takarók: kék-ezüst, vörös-arany.

Leszármazás:

Gusztáv (* 1836. jan. 28. Lőcse). Felesége (esk. 1864. jul. 18.) Nepko Angelika (* 1847. jul. 22. Merény, † 1902. Lőcse). Gyermekei:
1. Gusztáv (* 1868. nov. 2. Lőcse). Cs. és kir. tüzérkapitány. Felesége: első (esk. 1894. okt. 6. Kassa) Mayer Irma (elv.), második (esk. 1907. decz. 3. Bpest) Daur Olga. Gyermekei:
a) Gusztáv (* 1895. szept. 18. Kassa.)
b) Mária (* 1908. okt. 16. Pozsony).
c) György (* 1909. nov. 9. uo.)
2. Angelika (* 1870. okt. 14. Lőcse). Férje (esk. 1894. szept. 19. Lőcse) Hübsch Károly († 1902 Kassa.) Cs. és kir. százados.
3. Kálmán (* 1873. decz. 22. Lőcse). Cs. és kir. huszárkapitány. Felesége (esk. 1908. márcz. 31. Lőcse) Polnisch Elza. Gyermeke: Sarolta (* 1909. ápr. 2. Klagenfurt).

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készíttető neve Scholtz család
FeliratScholtz Gusztávné / született / Nepko Angela / szül: 1847 júl: 22-én / megh: 1902 febr: 19-én. / Scholtz Gusztáv / szül: 1836. jan. 28. / megh. 1919. dec. 16. / Hübsch Károlyné / sz. Scholtz Angela / * 1870 † 1920.
locsei-merenyi-scholtz-gusztav-sirja (2)
locsei-merenyi-scholtz-gusztav-sirja (3)