2024. március 29.

A reneszánsz stílusú ház a Krupek-ház nevet viseli. A család krakkói származású, lengyel család volt. A ház tulajdonosainak külön faragott padja volt a házzal szemben álló Szent Jakab templomban.
Krupek Sebestyén 1529-ben vette meg a házat, lehetséges, hogy akkor csak a baloldali, gótikus eredetű részt. A jobboldali részt később építhette hozzá, vagy két házat összeépített. A kapu feletti freskó a Krupek család címere, a fenti baloldali Szent Sebestyént, a középső Szent Annát és Szűz Máriát a kis Jézussal, a jobboldali Szent Kristófot a gyermek Jézussal ábrázolja. A protestáns tulajdonosok lemeszelték a freskókat, a vastag mészréteg megóvta őket, míg az 50-es években lengyel restaurátorok meg nem találták. Akkor restaurálták és azóta pusztul.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címKörtér 44. (németül: Ring, ma: Pál mester tér) - Námestie Majstra Pavla 44.