Görgey Gusztáv nyughelye

Lőcse, 1816. márc. 3. Görgey János földbirtokos, cs. kir. huszárőrnagy és Bosnyák Johanna fia, Görgey Kornél ’48-as honvéd alezredes bátyja. Magyar, evangélikus. A tullni utásziskolán végez. Kilépett főhadnagy (1830-1839. a 9. huszárezredben szolgált), birtokán gazdálkodott. Felesége Badányi Klementina (meghalt Késmárk, 1884.), családos.
1848. júl. 23- főhadnagyi rangban a lőcsei nemzetőrség (gr. Csáky Ágoston őrnagy) segédtisztje. Dec. 28. (okt. 1.). századossá nevezik ki az 1. honvéd vadászezredhez, de ide nem vonul be. (1849 májusában hivatalosan is leköszön.)
Később birtokán él. Gazdasági szövetségek tisztségviselője volt. 1869-ben aktív részt vállalt a Szepesi Hitel- és Iparbank – a legkitűnőbb szepességi pénzintézet – megalapításában Lőcsén. Támogatta a tátrai turista- és idegenforgalmat. 1873-tól a Magyar Kárpátegylet elnöke.
Sírja a temető IV. szektorában található.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készíttető neveGörgey család
LétrehozóGerenday A./ Budapest
FeliratGörgői és toporczi / Görgey Gusztáv / szül. 1816. / meghalt 1883. / és neje / Badányi Klementina / szül. 1819. / meghalt 1884.
locse-gorgey-gusztav-sirja (2)
locse-gorgey-gusztav-sirja (3)