Hlavacsek Mihály főgimnáziumi tanár sírja

Hlavacsek Mihály 1803. július 17-én született Szakolcán. Az evangélikus líceum elvégzése után jogot tanult a pozsonyi Királyi Akadémián, teológiát Halléban, matematikát és fizikát Göttingenben. Tanított Debrecenben, Lőcsén és Eperjesen, ahol 1854-74 között az evangélikus kollégium rektora volt. Már Pozsonyban, líceumi tanulmányai alatt elnöke lett a Szlovák Nyelvi és Irodalmi Társaságnak. Ezt a társaságot Lőcsén is megszervezte a líceumban. Támogatta a tanulók irodalmi tevékenységét is, alkotásaikat a Társaság gyűlésein is felolvasták. A legjobb írásokat megjelentették a „Liber memorialis”-ban, és ezekből keletkezett 1840-ben a Jitřenka (Gitřenka) című almanach. Kapcsolatot tartott szlovák nemzetiségű személyekkel, és támogatta a lőcsei Társaság könyvtárát. Eperjesen is megszervezte a Szlovák Társaságot. Szlovákul is tanított. Mint pedagógus Lőcsére vonzotta az un. stúriakat, és az ő hatására fejlődött ki a haladó szlovák irodalmi romanticizmus. Ezirányú aktivitása miatt szlovák énekesnek hívták, még akkor is, mikor életének utolsó idejében nemzetiségi aktivitása csökkent.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készíttető neveHlavacsek család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszanak / Hlavacsek Laura / szül. Kupetz / * 1814 aug. 16. † 1890 márcz. 3. / Hlavacsek Mihály / ev. főgymn. tanár és / theológiai dékán. / * 1803 jul. 17. † 1885 decz. 18. / Nyugodjatok békében!
locse-hlavacsek-mihaly-sirja (2)
locse-hlavacsek-mihaly-sirja (3)