Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. május 11.

Hlavacsek Mihály főgimnáziumi tanár sírja

Hlavacsek Mihály főgimnáziumi tanár sírja

Hlavacsek Mihály 1803. július 17-én született Szakolcán. Az evangélikus líceum elvégzése után jogot tanult a pozsonyi Királyi Akadémián, teológiát Halléban, matematikát és fizikát Göttingenben. Tanított Debrecenben, Lőcsén és Eperjesen, ahol 1854-74 között az evangélikus kollégium rektora volt. Már Pozsonyban, líceumi tanulmányai alatt elnöke lett a Szlovák Nyelvi és Irodalmi Társaságnak. Ezt a társaságot Lőcsén is megszervezte a líceumban. Támogatta a tanulók irodalmi tevékenységét is, alkotásaikat a Társaság gyűlésein is felolvasták. A legjobb írásokat megjelentették a „Liber memorialis”-ban, és ezekből keletkezett 1840-ben a Jitřenka (Gitřenka) című almanach. Kapcsolatot tartott szlovák nemzetiségű személyekkel, és támogatta a lőcsei Társaság könyvtárát. Eperjesen is megszervezte a Szlovák Társaságot. Szlovákul is tanított. Mint pedagógus Lőcsére vonzotta az un. stúriakat, és az ő hatására fejlődött ki a haladó szlovák irodalmi romanticizmus. Ezirányú aktivitása miatt szlovák énekesnek hívták, még akkor is, mikor életének utolsó idejében nemzetiségi aktivitása csökkent.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésLőcse [Levoča]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS49.022206, 20.591552
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készítés időpontja1890 körül
Készíttető neveHlavacsek család
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszanak / Hlavacsek Laura / szül. Kupetz / * 1814 aug. 16. † 1890 márcz. 3. / Hlavacsek Mihály / ev. főgymn. tanár és / theológiai dékán. / * 1803 jul. 17. † 1885 decz. 18. / Nyugodjatok békében!
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://locseitemeto.eoldal.hu/cikkek/a-locsei-evangelikus-temeto_-mint-nemzeti-kulturalis-emlekhely.html
Rövid URL
ID32889
Módosítás dátuma2020. november 20.
locse-hlavacsek-mihaly-sirja (2)
locse-hlavacsek-mihaly-sirja (3)
locse-hlavacsek-mihaly-sirja (4)
locse-hlavacsek-mihaly-sirja (5)
locse-hlavacsek-mihaly-sirja (6)

Hibát talált?

Üzenőfal