Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. szeptember 18.

Lőcsei Szent Jakab templom

Lőcsei Szent Jakab templom

A Szent Jakab plébániatemplom a történeti Magyarország egyik legszebb, s egyben a Szepesség legnagyobb méretű középkori temploma. A háromhajós elrendezésű templomot 1245-ben román stílusban kezdték építeni. Közel 100 évig épült, és közben fokozatosan gótikus stílusú álbazilikális elrendezésűvé építették át. A 14. század első felében két kápolnát, a 15. század végén egy előcsarnokot építették hozzá. 1550-ben és 1599-ben leégett, az előbbi tűzben tornya is ledőlt. Mai tornya 1858-ban épült. 1626-ban a protestánsok készíttették orgonáját. A 16. és 17. században a kápolnákra emeleteket húztak. A 19. század első felében teteje égett le, 1849-ben fedték be, tornyát a 19. század végén kijavították. Oltárai a középkori faszobrászat legszebb alkotásai közé tartoznak. Főoltára (Szt. Jakab oltár) Lőcsei Pál mester alkotása 1502-ből, 18,62 m magasságával a világ egyik legszebb és legnagyobb gótikus oltára. A főoltáron kívül még további 10 későgótikus (Szt. Miklós, Szt. Katalin, Háromkirályok, Szt. Anna, Vir Dolorum, Szt. János, Szt. Péter és Pál, Havas Boldogasszony, Szt. Miklós, Szt. Erzsébet) és 3 barokk (14 szent, Jó pásztor, A kisded születése) oltár díszíti a teret.
Eredeti freskóit (a 7 könyörületesség, a 7 főbűn, Szt. Dorottya legendája) a 19. század második felében Storno Ferenc restaurálta. Mivel a templom ablakai nagyon rossz állapotban voltak, Császka György, akkoriban szepesi püspök kezdeményezte azok felújítását is. A tiroli Glasmalerei und Cathedralen-Glashütte cégnél Innsbruckban három ablakot rendelt meg. Az ablakokat 1876-ban leszállították, majd még abban és a rákövetkező évben be is szerelték. Az ablakokon Szent István és Szent László látható, a harmadikon csak kazettás berakás van. A többi ablakot Kratzmann Ede üvegművész készítette el. Az ablakokon Szent György, Szent Márton, a Szeplőtelen Szűz, Szent Jakab, Szent József, Szent János evangelista látható. A keresztelő kápolnában Xaveri Szent Ferenc, a Havas Boldogasszony-oltára mögött az Isteni szív látható.
A Thurzó-kápolnában a Thurzók síremlékei sorakoznak. Itt temették el Thököly Imre és Zrínyi Ilona egyetlen gyermekét is.
A templom ma római katolikus, de 1544-1674 között Lőcse evangélikussá vált lakossága használta. Ekkor építették a szószéket és az orgonát is. 1626-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem Lőcsén töltötte a Karácsonyt. Ekkor a reformáció szellemében magyar nyelvű istentiszteletet tartottak. Az ünnepélyes alkalomra a szószékkel szemben külön karzatot építettek Bethlen Gábor és kísérete számára.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésLőcse [Levoča]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS49.026277, 20.589039
Pontos helyszín, címKörtér 53. (németül: Ring, ma: Pál mester tér) - Námestie Majstra Pavla 53.
Készítés időpontja14. század
Készíttető nevekatolikus egyház
LétrehozóLőcsei Pál mester, faszobrász / Storno Ferenc, festőművész / építőművész, restaurátor / Kratzmann Ede, üvegművész / Glasmalerei und Cathedralen-Glashütte, üveggyár
Készítés céljának ismert okaegyházi tevékenység
Felirat-
Gondozását felügyelikatolikus egyház
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Szent-Jakab-templom-Locse-102 *** http://www.chramsvjakuba.sk/hu.html
Rövid URL
ID27782
Módosítás dátuma2019. december 17.
locse-szent-jakab-templom (5)
locse-szent-jakab-templom (11)
locse-szent-jakab-templom (12)
locse-szent-jakab-templom (14)
locse-szent-jakab-templom (20)
locse-szent-jakab-templom (30)
locse-szent-jakab-templom (33)
locse-szent-jakab-templom (41)
locse-szent-jakab-templom (42)
locse-szent-jakab-templom (43)
locse-szent-jakab-templom (44)
locse-szent-jakab-templom (49)
locse-szent-jakab-templom (51)

Hibát talált?

Üzenőfal