Fabriczy János megyei főmérnök nyughelye

Fabriczy János (Poprád, 1800. május 13. – Lőcse, 1865. május 13.) megyei főmérnök.
Fabriczy András evangélikus lelkész, főesperes és Ab hortis Augustin Klára fia volt. Szülővárosában, Késmárkon és Lőcsén tanult; egyetemi tanulmányait 1819-ben Pesten és 1820 – 1821-ben Bécsben végezte. Miután Raisz szepes megyei főmérnök mellett egy évig működött, 1823-ban az árvai uradalom mérnökévé nevezték ki. 1830-tól 1849-ig Szepes megye főmérnöke volt. A szabadságharcban a haza ügyének kiváló szolgálatokat tett; ezért több hónapos fogságot szenvedett. Azután nagyobb uradalmak tagosításával foglalkozott; szabad idejét a tudománynak, természetnek és a politikának szentelte. 1860-ban ismét megválasztották Szepes megye főmérnökévé, mely állásáról 1861-ben a Schmerling-féle provisorium bekövetkeztével, leköszönt és korábbi visszavonultságába tért. Szepes megyének haladásán fáradozva, annak művelődésére s közügyeire befolyást gyakorolt; előszeretettel foglalkozott a Magas-Tátrával, melynek egyes csúcsait és völgyeit ismételten bejárta s átkutatta.

Cikkei:
A középkárpátok és vidékök megmért magasságai (Uj M. Museum 1856. I.), Alphabetisches Verzeichniss der gemessenen Meereshöhen in den Central-Karpathen und deren Umgebung (Mitthellungen des ungarischen Forstvereins III. 1857. Pressburg); egyes czikkei megjelentek még a bécsi Wandererben (1850–56.), az Erdészeti Lapokban (1856-tól) és a lőcsei Zipser Anzeigerben.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készíttető neveFabriczy család
FeliratJohann von Fabriczy, / Oberigenieur des Zipser Komitates (Szepes megye főmérnöke) / 1830 - 1849 und 1860 - 1861, / * zu Poprád 13. Mai 1800, / † zu Leutschau 13. Mai 1865. / Nun aber bleibt Glaube Hoffnung, Liebe. (Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet.) / 1 Kor. 13. 13.
Forrásinformációkhu.wikipedia.org/wiki/Fabriczy_János_(főmérnök)
locse-fabriczy-janos-sirja (2)