Dr. Polnisch Arthurnak, a lőcsei Herrmann Gusztáv-kórház első főorvosának nyughelye

… Dr. Polnisch Arthur, ki a kórház létesítése óta (1900. év október) nagy tudásával, önfeláldozó munkásságával a szenvedő és a kórházban gyógyulást kereső betegek körül elévülhetetlen érdemeket szerzett, 1913. december 31-ével főorvosi állásáról lemondott. Az egyházközség dr. Polnisch Arthur főorvos lemondását nagy sajnálattal vette tudomásul s mélyen átérzett háláját fejezte ki odaadó, fáradtságot nem ismerő munkásságáért, melyet a kórház fennállása óta kifejtett. Érdemeinek elismeréseül az egyházközség a Herrmann Gusztáv-kórház tiszteletbeli igazgató-főorvosának választotta meg, mely tisztséget haláláig, 1914. február 9-ig hiven be is töltölte. Elhunyta nemcsak az egész városban s megyében, hanem különösen egyházközségünkben nagy fájdalmat okozott, mert egyenes lelkével, ragyogó tiszta jellemével mindenki szeretetét vivta ki. Helyébe igazgató-főorvossá dr. Hritz Arthur választatott meg, ki maga mellé alorvosnak dr. Nagy Sándort vette. Az orvosi teendőket mindketten, egészen a háború kitöréséig, szakszerűen és teljes odaadással végezték. A háború kitörésekor mindkét orvos katonai szolgálatra hivatott be. …
Dr. Polnisch Arthur síremlékét a temető II. szektorába tekinthetjük meg.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címevangélikus műemléktemető
Készíttető nevePolnisch család
FeliratPolnisch / Arthurné / Mrozek Zseni / született 1864 Oktober 6-án / meghalt 1889 Február 15-én / Áldás hamvaira! / Dr Polnisch / Atrhur / nyug. cs. és kir. ezredorvos / tb. megyei főorvos / a H. G. (Herrmann Gusztáv) kórház első főorvosa / született 1848 Október 12-én / meghalt 1914 Február 9-én
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkA lőcsei evangelikus egyházközség története: A reformatio 400 éves fordulója alkalmából kiad. az egyházközség. Lőcse 1917, 139. oldal (https://medit.lutheran.hu/files/gyulekezettortenet_locse_1917.pdf) *** https://locseitemeto.eoldal.hu/cikkek/sirok_-sirkertek-szektoronkent/ii_-szektor.html
locse-dr-polnisch-artur-sirja (2)
locse-dr-polnisch-artur-sirja (3)