Lőcsei Thurzó-ház

Lőcsei Thurzó-ház

Lőcse főterének egyik legszebb ékessége a15. században keletkezett Thurzó-ház, melyet az építtető családról neveztek el. A betlenfalvi Thurzók pazar palotáját két szomszédos ház egybeépítésével hozták létre. A család az 1530-as évekig tartotta meg lőcsei házát. Miután elszegényedtek, mert sok lányuk született, és mindegyiknek hozományt kellett adni, gazdag polgároknak adták el az épületet, 1902-ben tőlük vásárolta meg Csáky gróf. Neki köszönhető a homlokzat mai sgraffito díszítése, amit Czauczik József tervei alapján budapesti iparművészeti főiskolásokkal festetett meg 1904-ben. A gróf nagylelkűségére utal, hogy az ablakok fölé a Thurzó-címert helyezte, és csak alája a sajátját, valamint a homlokzaton feltüntette, hogy a házat a Thurzók építették, ő csak felújíttatta.
Az épületben ma Levéltár működik.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címKörtér 7. (németül: Ring, ma: Pál mester tér) - Námestie Majstra Pavla 7.
Készíttető neveThurzó család
LétrehozóCzauczik József, festő és budapesti iparművészeti főiskolások
Készítés céljának ismert okalakhatás
FeliratErecta per atavos / de genere Thurzo / favore grati nepotis / Hilarii ex comitibus Csaky / extiti renovata
Gondozását felügyeliLőcsei Állami Levéltár
locse-thurzo-haz (3)