Fedor Miklós nemzetgyűlési képviselő sírja

Fedor Miklós (1874. szeptember 1. Nagyszombat – 1948. június 17. Lőcse)
Az MKE (Magyarországi Kárpát-egyesület) Lőcsei osztály jegyzője (1903-1904-), titkára (1910-) .
Az OKSZP (Országos Keresztényszocialista Párt) jelöltjeként 1925-ben és 1929-ben képviselői széket szerzett a prágai nemzetgyűlésben.
Fedor Miklós alapította Lőcsén a Felvidéki Magyar Közművelődési Egyesület (FMKE – 1883-ban alakult kultúregyesület volt a Magyar Királyság északi területein, melynek egyik fő tevékenysége a magyarosodás elősegítése és pánszláv eszmék visszaszorítása volt. Ennek egyik fő eszköze magyar óvodák, népkönyvtárak és iskolák alapítása és fenntartása volt, elsősorban szláv területeken. Székhelye Nyitra volt. Megszűnt 1918-ban.) könyvtárát, mely az általa igazgatott katolikus népiskola épületében nyert elhelyezést.

TelepülésLőcse [Levoča]
Pontos helyszín, címöreg temető
Készíttető neveFedor család
LétrehozóP. Petrík / Sp. Nová Ves, (Igló)
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratFedor Miklós / v. magyar nemzetgy. képviselő / 1874 - 1948 / balelső // Dr. vitéz / Mossóczy Istvánné / szül: Fedor Eleonóra / élt 30 évet / meghalt 1939. jún. 14. / középső // Fedor Miklósné / szül: Marussinszky Apollónia / 1876 - 194 / jobb első // Dr. Gibás Imréné / szül: Fedor Edith / élt 40 évet / meghalt 1942. máj. 18. / jobb második / Béke poraikra!
locse-fedor-miklos-sirja (2)
locse-fedor-miklos-sirja (3)