Belházy-ház

Belházy-ház

Ezt a legimpozánsabb Selmecbányai reneszánsz épületet 1616-ban építtette a bányakitermelő Eggstein Zsigmond von Ehrenegg. Több épület összekötésével alakították ki, s így az általában udvart díszítő loggia az utcai oldalra került. Zárt sarokerkélyét egy csavartoszlopra és két emberarcos ábrázolású gyámkőre emelték. Második emeletével később, a 17. század végén bővítették ki, majd a barokk időszakban fallal bővítették.
A Belházy-házat az erős hajlással haladó Honvéd utcában találjuk. Névadója egy néhai selmecbányai bíró, Belházy volt. Az Akadémiának is jeles épülete, mivel Giovanni Antonio Scopoli (Scopoli János Antal) kinevezése után, 1770-ben megvásárolták. Itt oktatta a kémiai-metallurgiai tárgyakat, sőt a lakása is itt volt. 1811-ben az a gondolat merült fel, hogy a szomszédos városi kórházat megveszik és a kettőt egy épületté egyesítik. Tudjuk, hogy ez nem valósult meg, de az oktatás egészen 1900-ig folyt itt. Sőt a ház ezután is megmaradt tanári lakásnak. Legutoljára Schelle Róbert, a vegytan tanára lakott benne.

Pontos helyszín, címHonvéd utca - ma Szládkovics András utca 51/1. - Andreja Sládkoviča 51/1.
Készíttető neveEggstein Zsigmond von Ehrenegg