Boleman István sírja

Boleman István, dezséri Boleman János lévai földbirtokos, gyógyszerész és nemes Braunmüller Mária tíz gyermeke közül ötödikként, 1843. március 22-én Léván látta meg a napvilágot. 1852 és 1856 között a lévai piarista kisgimnázium diákja volt, majd a nagygimnáziumot Selmecbányán és Pozsonyban végezte. 1865-ben Bécsben szerzett orvosi diplomát. 1875-től Vihnyén lett fürdőorvos. 1873-ban Pozsonyban feleségül vette özvegy Bähr Károlyné Steinbach Carolinát. Selmecbányán telepedtek le, ahol három fiúk született: Vilmos (1874), Géza (1876) és Béla (1878). Felesége 1879 őszén fiatalon elhunyt. Szakmai tudásával és fejlesztéseivel a vihnyei fürdőt országos hírűvé tette. 1883-ban ő kezdeményezte az új gyógyforrás fúrási munkálatait. Vihnye hírének emeléséhez fürdőorvosának gazdag tudományos, publikációs és közéleti tevékenysége is hozzájárult.
Számos balneológiai műve közül kiemelkedik 600 oldalas „Fürdőtan“ című munkája. Ő rakta le hazánkban a klímaterápia alapjait is. 1890-ben az újonnan alakult Magyar Balneológiai Egyesület szűkebb vezetőségének tagja lett, ahol a fürdőügyi statisztika nemzetközileg is elismert szakértője volt. Köztiszteletben állt, királyi tanácsossá és Bars vármegye tiszteletbeli főorvosává is megválasztották. 1904-ben vonult nyugalomba, majd 1905 elején hunyt el. (Orvos fia, Béla, már pesti egyetemi tanársegédként, állítólag atyja halálán elkeseredve, másnap morfinnal megmérgezte magát.) Sírja Selmecbányán, a Kopogó feletti temetőben ma is megtalálható. A Bars megyei Orvos-Gyógyszerész Egyesület már 1905 őszén kezdeményezte egy vihnyei Boleman István-szobor emelését. A sok viszontagságot megélt bronzszobor sajnos eltűnt, helyette ma Boleman István kőből készült mellszobra emlékeztet a vihnyei Wellness-gyógyfürdő főbejáratánál annak nagy fejlesztőjére, akit kortársai csak „a magyar fürdők élő lexikonának“ neveztek.

Pontos helyszín, címevangélikus temető
Készíttető neveBoleman család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Feliratdezseri Dr Boleman István orvos / szül. 1843. † 1905. január 25. / dezseri Dr Boleman Béla orvos / szül. 1878. † 1905. január 26. / Stéphanie Lanciaux / 1833 - 1916. XII.18.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://felvidek.ma/2018/03/boleman-istvanra-vihnyei-furdoorvosra-a-magyar-balneologia-egyik-megteremtojere-emlekezett-szulovarosa/ *** http://www.leva.eoldal.hu/fenykepek/levai--tortenelmi--arckepcsarnok-es-gondolati-emlektablak/boleman-istvan/ *** HONTI LAPOK 2005. január, 11. oldal, Boleman István /1839–1905/ – egy elfeledett földink, írta: Dr. Kiss László
selmecbanya-boleman-istvan-sirja (2)
selmecbanya-boleman-istvan-sirja (3)