Péch Antal sírja

Péch Antal sírja

A selmecbányai Öregtemetőben, a Piargi-kapu közelében, a 293. számú védett sírban alussza örök álmát az egykori bányamérnök és szakíró, az MTA levelező tagja, Péch Antal.
Szürkésfehér sírkövén ez olvasható:
„PÉCH ANTAL / miniszteri tanácsos, / nyug. bányaigazgató stb. / Szül. 1822. jun. 14. / Megh. 1895. szept. 18. / Nemeslelkűséged, önzetlen / hazafiságod s becsületes / munkásságod emléke / élni fog örökké.”
Sírján, amely ma is egyféle zarándokhelye a magyar bányászoknak és kohászoknak, sokszor van friss virág vagy koszorú. Mert jönnek ide messzi földről is az utódok, hogy emlékezzenek „a legnagyobb magyar bányászra”, fejet hajtsanak a jeles tudós és kiváló szervező szelleme előtt.

Pontos helyszín, címÖregtemető
Készíttető nevePéch család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratPÉCH ANTAL / miniszteri tanácsos, / nyug. bányaigazgató stb. / Szül. 1822. jun. 14. / Megh. 1895. szept. 18. / Nemeslelkűséged, önzetlen / hazafiságod s becsületes / munkásságod emléke / élni fog örökké.
Gondozását felügyeliSelmecbánya városa (védett sír)
selmecbanya-pech-antal (2)