Selmecbányai Immaculata-oszlop

Selmecbánya belvárosa a híres templomain kívül több egyéb, szabadtéri szakrális emlékkel rendelkezik. Ezek egyike a Városháza nyugati homlokzata előtt, vaskorláttal körbevett területen álló, kőből faragott Szeplőtelen Fogantatás (Immaculata)-oszlop. Amikor a Városházát a XVIII. század végén átépítették, akkor bontották le a vele egybeépített, lépcsővel összekötött Szent Anna- kápolnát, akkor állították helyébe a Mária-szobrot. A barokk stílusú oszlopot Franz Rössner kőfaragó készítette, 1758-ban. Az oszlop csúcsán Mária köpenyes alakja áll, amint a Gonoszt jelképező kígyó fejére tapos. Az oszlop tövében három oldalról az arkangyalok: Gábriel, Rafael és Mihály szárnyas alakjai állnak. A gazdag, mozgalmas talpazaton további puttók is láthatóak.

Pontos helyszín, címKossuth tér (ma Városház tér) - Radničné námestie
LétrehozóFranz Rössner, kőfaragó