Selmecbányai Nagyboldogasszony templom

A Nagyboldogasszony – (plébánia – ) templom román alapokra épült háromhajós bazilika a 17. századból. Nevezték német templomnak is, mert valamikor németül prédikáltak benne. Egykor a dominikánusok Szent Mihály-temploma volt, amelyet a mellette lévő ispotállyal együtt IV. László adományozott nekik. Jelenlegi klasszicista külsejét a J. S. THALHER építész által vezetett XVIII. századi átépítés során nyerte. Belső berendezése barokk, jórészt 1806-ból való. A Szűz Mária mennybemenetelét ábrázoló oltárkép bécsi művész alkotása, míg a szószék és a keresztelőmedence a XVIII. századból való. Felhívjuk a figyelmet a jobb oldali hajóban lévő, a város és Magyarország Nagyasszonyát koronával ábrázoló szoborra. A templom toronyórája 1841-ből való.

Pontos helyszín, címAkadémia utca 328/3. - Akademická 328/3.
LétrehozóThalher, építész