Ocsovszky Vilmos 48-as huszár főhadnagy, polgármester sírja

Ocsovszky Vilmos (1828-1895) 48-as huszár főhadnagy, Selmecbánya városi rendőrkapitánya, majd polgármestere, az MKE (Magyarországi Kárpátegyesület) Szittnya Osztályának elnöke, a Ferencz József rend lovagja.
Az egykor gazzal, orgonabokrokkal sűrűn benőtt sírt minden évben (a többi selmeci honvédsírhoz hasonlóan) a történelmi-honismereti tábor diákjai tisztítják meg. A temető felső részében álló, vaskerítéssel védett gyönyörű, obeliszkszerű követ a polgármesteri lánccal övezett Ocsovszky Vilmos melldomborműve díszíti. A homokkőre erősített tábla felirata: „Ocsovai Ocsovszky Vilmos Selmecz Bélabánya szab. kir. bányavárosok polgár-mestere. 48/49 honvéd huszár főhadnagy kir. tanácsos s a Ferencz József rend lovagja. 1828–1895” A sír a helyi jegyzékben a 466-os számot viseli.

Pontos helyszín, címFelső evangélikus temető - Úritemető
Készíttető neveözvegye
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Feliratocsovai / Ocsovszky Vilmos, / Selmecz Bélabánya / szab. kir. bányavárosok / polgár-mestere. / 48/49 honvéd huszár főhadnagy / kir. tanácsos s a / Ferencz József Rend lovagja. / 1828–1895. // Az Úr / adott Téged nekünk. / Az Úr / elvett tőlünk: / legyen áldott / az Úr szent Neve. // A nejét és gyermekeit / szerető jó APÁNAK. / Emelte / soha sem múló kegyelettel / vigasztalhatatlan / ÖZVEGYE.
Gondozását felügyelia történelmi-honismereti tábor diákjai
ForrásinformációkAz 1848–49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén, Összeállította: Görföl Jenő és Kovács László, NAPKiadó, Dunaszerdahely, 2003, 65-66. oldal *** http://old98.mtsz.org/mhk/csarnok/o/ocsovszk.htm
selmecbanya-ocsovszky-vilmos-sirja (2)
selmecbanya-ocsovszky-vilmos-sirja (3)