Volt neológ zsinagóga

Az útkereszteződés miatt kialakult, jellegzetes, háromszög alakú telek helyén eredetileg két polgárház állt. Ezt egy adomány jóvoltából 1890-ben vásárolta meg a selmecbányai zsidó hitközség. A telek és a korábbi házak alakját követő, neoklasszicista zsinagógát 1893-ban építették fel ide. A közel téglalap alaprajzú, kétszintes belső teret rejtő, nyereg tetős épület északra néző, háromtengelyes főhomlokzatát a félkörös záródású, nagy ablakok tagolják, felül pedig háromszögű oromfal koronázza. Ennek közepén Mózes törvényeinek táblái láthatóak.
A zsidó közösség 1941-ig használhatta az épületet. A holokausztot túlélt zsidóság döntő többsége nem tért vissza Selmecre, így zsinagógájuk fenntartó közösség híján állami tulajdonba ment át. A 2. világháborút követően, az 1950-es években üresen állt, később egy ideig zongoraiskola, majd autóvezető-iskola működött benne. Az épületet 2014-ben újították fel.

Pontos helyszín, címÚjvár és Ezüst (Novozámocká és Strieborná) utcák sarkán
Készíttető nevezsidó hitközség