Klopacska (kopogó, lármafa, die Klopf), Selmecbánya

A régi magyar bányavárosok elmaradhatatlan tartozéka volt a lármafának, kopogónak vagy szlovák nevén klopacskának nevezett jelző-, riasztóeszköz. Zsinórral felfüggesztett középen ujjnyi résnyire kivályt, tömör juhar pallóból készült, amit kalapáccsal ütöttek. Ott lógott valamennyi aknaszájnál. Néhány bányászvárosban, így Selmecen is, külön erre a célra épített toronyban helyezték el. A selmeci Klopacska a Hegybányai út kisebb házai közül messze kiemelkedik nehéz tölgyfa kapujával, fazsindelyes tetejével és az abból kimagasló tornyával. A Klopacska hangja jelezte a műszak kezdetét és végét. Pontosan éjjel két órakor szólaltatta meg a toronyban lakó ember a jávorpallóból készült kopogtatót. Negyedóra hosszat kopogott két hangon, elıbb lassan, misztikus ütemben, majd egyre gyorsabban. Ez az ébresztő kopogás a város minden részébe elhallatszott. A Klopacska hangjára kigyúltak a Hybalka (ezen a hegyen laktak a bányászok) oldalában lévő apró bányászházacskák ablakai, majd mindegyikből elindult a völgy irányába a pislogó bányamécs. Bányásztemetéseken és akadémikus temetésekor a Klopacska fájdalmas hangja kísérte utolsó útjára az elhunytat. A felvidéken élő szájhagyomány szerint a Klopacska hívó szava hallatta hangját a magyar szabadságharcok során is. Amikor Vak Bottyán Selmecre jött, hogy katonákat toborozzon Rákóczi zászlaja alá, szokatlan időben, szokatlan ritmussal megszólalt a Klopacska messze ható hangja, melyet a közeli-távoli bányatelepek továbbadtak Körmöcbánya és Besztercebánya felé. Két nap alatt több, mint ezer fegyverviselésre alkalmas bányász gyűlt össze a kijelölt táborhelyre, a Zólyomi vár alatti mezőre. Amikor pedig Görgey hadseregének Vác mellől sürgősen el kellett érnie a stureci hágót, egyesülnie kellett Klapka seregével, és nagy kerülő lett volna a rendes úton haladni, a Klopacska hangjára sok száz bányász átvonulásra alkalmassá tett több bányafolyosót a Szkalka-hegy alatt 1849 januárjában, így Görgey két nappal korábban érkezhetett céljához. Hadtörténeti írók Görgey seregének ezt a felvonulását a legzseniálisabb hadvezéri tettek közé sorolják.
Az épület 1681-ben, reneszánsz és barokk stílusban készült. Jelenleg teaház működik benne.

Pontos helyszín, címSládkovics András utca 58/7. - Andreja Sládkoviča 58/7.