Templom előtti kőkereszt

A falu első temploma feltehetően a 16. század végén, esetleg a 17. század első felében épült. Az 1847-es egyházlátogatáskor már öt szobor volt Vágán. A templom bejárata előtt egy kőkereszt és Nepomuki Szent János szobra állt. Továbbá a faluban Szentháromság-szobor, Vágszerdahely és a Vága határán Fakereszt, valamint az 1827-es fogadalmi emlékként felállított Szent Flórián-szobor.
A templom előtti kőkeresztet a megváltó Istennek emlékére állíttatta a község népe 1793-ban.

Kategóriaszakrális kisemlék
TelepülésVága [Váhovce]
Állapot
Pontos helyszín, címA főutca közepén, a templom előtt.
Készítés időpontja1793
Készíttető neveVága község népe
Készítés céljának ismert okaA megváltó Istennek emlékére
FeliratMENTSD / MEG / LELKEDET. / MISSIO / 1903. 1. 27. // DEO / SERVATORT / S. BOPUL. / VAGHAENS / 1793 (magyarul: A MEGVÁLTÓ ISTENNEK EMELTETTE VÁGA NÉPE. 1793)
Gondozását felügyeliVágai Katolikus Hitközség
ForrásinformációkPrímási Levéltár Esztergom, Egyházlátogatási Jegyzőkönyv 1694, 1756, 1847 / Danczi Lajos: Vága egyházközség története, Vága 2000 / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
Módosítás dátuma2015. március 7.