A Vágai Országzászló

Az 1939. október 1-jén felavatott Hősi emlékművet és az Országzászlót, Dr. Cselényi Pál országgyűlési képviselő, az Ereklyés Országzászló Nagybizottság társelnöke avatta fel. Ünnepi beszédében kiemelte ,,Ez a felavatott Országzászló nemcsak a kishitűségnek és a gyávaságnak üzen hadat, hanem hadat üzen annak az örökké vészharangokat kongató, rémlátó és libabőrös új defitizmusnak, amely a mai történelmi időkben gyengíteni akarja a nemzet önbizalmát, kikezdeni optimizmusát és kétségbe vonni egyetlen és örök elhivatottságát, a Kárpátok medencéjében.”
A Hősi emlékmű és Országzászló felavatási ünnepélyén részt vett vendégek: Dr. Cselényi Pál (országgyűlési képviselő és kormányfőtanácsos), Jaross Vilmos (főispán), báró Majthényi József (alispán), Dr. Balogh Sándor (a frontharcosok nevében), Dr. Szabó Károly (főjegyző), Hunyad-Hulák János (kispesti vendéglős, az Országzászló gyűjtés főszervezője), Lengyelfalussy József (galántai esperes-plébános), Apponyi Ferenc és Apponyi Teréz (budapesti vendégek).
Az Országzászló 150×300 cm méretben, nemzeti színű gyapjú merinóból készült 1939. esztendő szeptemberében. Alsógöd, Vác, Budapest, Nyircsaholy, Alag, Sopron, Rákospalota, Újpest, Kispest, Csepel (az utóbbi 4 várost 1950-ben a Nagy-Budapest létrehozásakor Budapesthez csatolták) és más anyaországi falvakba, városokba elszármazottak (Forrók, Adamkók, Józsák, Kiácok, Karácsonyok, Horváthok, Puskások, Klaszták, Renácsok, Vágvölgyik stb.) gyűjtöttek, és a budapesti Oberbauer A. Utóda, Magyarország legrégibb templomberendező és zászlókészítő vállalatnál készítettek szeretett szülőfalujuknak Országzászlót.
Az emlékművön, az eredeti turulmadarat az impériumváltáskor a cseh katonák szétverték, a maradékait ,,a jó emberek elásták az utókornak”. A rendszerváltás után 1993-ban kiásták, másolatot készítettek róla, és újra felavatták. Az 1990-es évek végén a vandálok azt is tönkretették.
1992-ben a községben a lakosok aláírásgyűjtésbe kezdtek, a Hősi emlékmű felújítása végett. A vágaiak 811 aláírással kérték a Hungária-szobor visszaállítását is. A régi álom 1993. augusztus 22-én vált valóra. A Hősi emlékművet felújították és kibővítették a II. világháború áldozatainak a névsorát tartalmazó emléktáblával.
A Vágai Országzászló hosszú évtizedekig várt arra a pillanatra (Vága községet 1945. január 20-án Csehszlovákiához csatolták), amikor végre visszakerülhet az eredeti helyére. Erre a felejthetetlen pillanatra a Trianon 100. évfordulóján, a községben is megrendezett Nemzeti Összetartozás Napján kerülhetett sor.

Szerző: Farkas Róbert

Vága, 2020. június 4. A kis videót készítette: Farkas Róbert

TelepülésVága [Váhovce]
Pontos helyszín, címA község szívében, a 473. házszámú ház előtti téren található.
Készíttető neveAz anyaországba elszármazott vágaiak tábora.
Létrehozóismeretlen
FeliratMAGYARORSZÁG VÉDASSZONYÁVAL NAGYMAGYARORSZÁGÉRT! / Az országzászló másik oldalának a felirata: ÍGY VOLT ÍGY LESZ! / A visszatért édes szülőfalunknak: az elszármazott vágaiak tábora.
Mettől meddig volt használatban1939. év októberétől 1945. év januárjáig
ForrásinformációkK. Thúry Gy.: Nyitra-Pozsony k.e.e. vármegyék, Budapest 1940 / Vágai Csemadok krónikája / Farkas Róbert falukutató
A vágai országzászló