Forró Róbert labdarúgó emlékműve

A Vágai Sport Club (szlovákul: Športový Klub Váhovce) vezetősége 2000-ben egy ankétot hirdetett meg a sportkedvelő közönség körében. Arra kérték a község csapatának a szurkolóit, hogy a község területén elhelyezett szavazóurnákba dobják be az általuk legjobbnak tartott, a XX. században játszott tizenegy vágai focistának a névsorát. A legtöbb szavazatot a legendás 10-es mezben focizó Forró Róbert (csatár) kapta. A többiek, a leadott szavazatok sorrendje szerint, a következő játékosok voltak: Horváth Jenő (középpályás), Lulovics Zoltán (középpályás), Hulák Jenő (csatár), Kamenár Igor (csatár), Czakó Gábor (csatár), Simkó Imre (hátvéd), Puskás Tamás (csatár) és Kiss Károly (hátvéd) ugyanannyi szavazat, Szabó Péter (kapus), Recht Miklós (kapus).

Forró Róbert   * 1953. december 20., Vága – † 2000. március 15., Pozsony / labdarúgó, edző

Vágán egyszerű szülők második gyermekeként látta meg a napvilágot (apja Forró Dániel, anyja Szabó Terézia). Kiskorától kezdve a foci volt a mindene. Forró Róbert – becenevén Roba – 18 éves korában már a felnőtt csapat erősségei közé tartozott. Közel három évtizeden át ő volt a csapat meghatározó egyénisége, a club minden idők legsikeresebb góllövője. Az akkori legfelsőbb csehszlovák liga labdarúgó csapatai közül többen is megkörnyékezték (Zbrojovka Brno, Slovan Bratislava, Inter Bratislava, Spartak Trnava, Plastika Nitra), mert szívesen látták volna a gólerős csatárt a csapatukban.
Igazi lokálpatrióta volt, ő igazán csak a szülőfalujában akart futballozni. Itt érezte jól magát, itt tisztelték, szerették. Példakép volt mind szakmailag, mind emberileg.
A hosszú és sikeres pályafutása alatt nagyban hozzájárult a labdarúgócsapat sikeres szerepléséhez és a község jó hírnevének öregbítéséhez. A vágai futball legnagyobb alakjának az emlékére Forró Róbert Emléktornát szoktak rendezni.

A vágai labdarúgás történetéből

1935-ben Holub János pedagógus volt az első futballcsapat megalapítója Vágán. Az első mérkőzésre 1936-ban került sor. Ebben az évben a következő játékosok neveivel találkozhattunk: Hulák Gyula, Horváth István, Horváth Zoltán, Zsigó István, Forró Gyula, Zsúrek László, Virágh István, Farkas István, Mrva József, Lulovics János és Virágh Ferenc. A vágai csapat az 1930-as évek végén abban különbözött a többi csapattól, hogy volt edzője és teljes felszerelése. 1949-ben már bajnoki mérkőzéseket játszik a csapat. 1956-tól egy új időszak kezdődött Vágán. Szervezettebb tevékenység vette kezdetét. 1960-ig a járási bajnokság III. osztályában szerepel. 1961-62-ben bajnokságot nyert a csapat, s a járási III. osztályból felkerült a II. osztályba. Ezután összesen 9 évet kell várni a vágai sportbarátoknak arra, hogy a csapatuk bajnokságot nyerjen. 1971-ben a vágai tizenegy kiharcolja a továbbjutást az I.B osztályba. 1977-től már a kerületi I. A. osztályban szerepel. 1978-ban újonc létére a 3. helyezést éri el. 1980-ban az eddigi legmagasabb osztályban, a kerületi bajnokságban focizik a csapat. 1980-tól pedig a kerületi bajnokságban is megállják a helyüket! Ez volt a club történetében a legnagyobb siker.
1974. március 1-jén új sporttelep kimérésére kerül sor, és 1977. május 14-én pedig megtörtént az ünnepélyes átadás. A sportpálya területén található emlékmű, a Forró Róbert tisztelőinek adományaiból (2001-ben) készült. A Vágai Sport Club megalapításának 80. évfordulójára, a vágai labdarúgás legnagyobb focistája halála 15. évfordulójára az önkormányzathoz 2015. január 24-én Farkas Róbert által benyújtott javaslat alapján a községi sportpályát 2015. június 20-a óta Forró Róbert Sportpályának nevezik.

Szerző: Farkas Róbert

TelepülésVága [Váhovce]