Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 20.

Patkoló Ernő zenész sírja

Patkoló Ernő zenész sírja

Farkas Lenke és Patkoló Ernő öt gyermeke közül, harmadikként látta meg a napvilágot.
Magyar muzsikus cigánycsaládban született, így ő sem kerülhette el a sorsát. Eleinte az édesapja zenekarában hegedült vágai lakodalmakban és egyéb összejöveteleken, majd a zenei tehetségének köszönhetően szerte a világban.
Iskolai tanulmányait szülőfalujában, a magyar nyelvű általános iskolában kezdte, amely 1953/54-es tanévtől a “Vágai Nyolcéves Középiskola” megnevezés alatt működött.
Tanulmányait a Zsolnai Konzervatóriumban folytatta, itt Bohumil Urban volt a tanára. Utána a morvaországi Brünn város Janáček Zeneakadémiájának (Janáčkova akademie múzických umění, JAMU) volt a tanulója, ahol Antonín Moravec volt az osztályfőnöke. A “JAMU” elvégzése után 1974. augusztus 1-től az újonnan alapított Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar (Štátny komorný orchester Žilina) koncertmestere lett. Mint koncertmester és egyben szólista is a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekarral Európa-szerte felléptek, sikeres előadásaik voltak Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában is.
1979 esztendőtől zenei pedagógusként és zenészként külföldön tevékenykedett – Kuvaitban, Irakban, és Törökországban nyolc évig az Isztambuli Állami Opera koncertmestereként.
1994. évben visszatért Szlovákiába, és az 1994/95-ös szezontól egészen a 2009. év végéig a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar második hegedű koncertmestere volt.
1997-ben a belga zeneszerző, Jef Maes Meditáció hegedűre és nagyzenekarra című világbemutató művével a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar tagjaként Belgiumban koncertezett.
2003 szeptemberében, mint a Zsolnai Állami Szimfonikus Zenekar szólistája az Ilja Zeljenka Musica Slovaca művét adta elő a Brüsszeli Királyi Operában.
Hegedűs szólistaként több szimfonikus zenekarnak is a tagja volt: Klavírne trio ŠKO Žilina, Archi di Slovakia. A Zsolnai Konzervatóriumban hegedűoktatóként is tevékenykedett. Az élete utolsó éveiben szabadúszó zenészként Svájcban zenélt.

Alul: Szüleinek a sírköve a vágai temetőben.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésVága [Váhovce]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.247803, 17.783300
Pontos helyszín, címVágai Községi Temető, II/61. parcella
Készítés időpontja2015
Készíttető neveCsalád, pontosabban a Zsolnán élő fia.
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Felirat† ... a začíname večnosť. / Mgr. Ernest / Patkoló / * 14. 2. 1949. / † 20. 3. 2015 / Edita / r. Farkasová / * 13. 5. 1956
Gondozását felügyelia vágai Patkoló család tagjai
Forrásinformációkwww.operaslovakia.sk / www.vas.cas.sk / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
ID10367
Módosítás dátuma2018. március 20.
Patkoló Ernő zenész sírja

Hibát talált?

Üzenőfal