Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 20.

Szent Flórián-szobor

Szent Flórián-szobor

Szent Flórián ünnepe Vágán vallásos fogadalmi ünnep, minden év május 4-én. A szájhagyomány szerint az 1824-es nagy tűzvész és a nagy árvíz  emlékére állították a Szent Flórián-szobrot 1827-ben.
A tűzvész a falu alsó szélén kezdődött a zsidó kocsmánál, amikor még petróleumlámpákkal világítottak. A petróleummal való manipuláció robbantotta ki a tüzet a falusi legények ügyetlensége folytán. A szél sodorta végig a tüzet a falun a temetőtől a Csincsáig. Az akkori szalmatetős házak pár óra alatt alatt porrá égtek. Mentség nem volt: a faluban sem volt tűzoltó testület, sem tűzoltó szerszámok nem voltak. A tűzvész a falu másik végén, a Csincsa nevű falurésznél végződött. Abban az évben ugyanitt tört be az árvíz is a faluba, a víz a falut megkerülve vágott medret magának, és a mai Pajták Végén, és a plébániatelken folyt végig a falun, normális medrébe. Ezeknek az eseményeknek az emlékére emelték a Szent Flórián-szobrot a Csincsában, és fogadalmat tettek a tragédia esztendős ünneplésére, hogy Szent Flórián oltalmát biztosítsák. Ekkor alapították a tűzoltótársulatot is, és Szent Flóriánt a falu védszentjévé választották.
Az évi ünnep rendje: Szent Flórián napja vallásos fogadalmi ünnep, a vasárnapi szentmise után tartják a hagyományos ünnepi körmenetet. A tűzoltók egyenruhában érkeznek a szentmisére. A mise után körmenet vonul a csincsai Szent Flórián-szoborhoz. Az ünnepnek saját szertartása van, amelyen részt vesz az egész falu. A csincsaiak (csincsai búcsú) a szobor környékét kitisztítják, fölvirágozzák. A körmenet legfontosabb emberei a tűzoltók, akik a szobor mellett glédában állnak. A körmenetet 1990-ben újították föl, a vallásszabadság visszanyerése után.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésVága [Váhovce]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.253931, 17.782792
Pontos helyszín, címA község Csincsának nevezett részében található, a 105-ös házszámmal ellátott családi ház előtt.
Készítés időpontja1827
Készíttető neveA község lakosainak kérésére.
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaAz 1825-ös nagy vágai tűzvész és árvíz fogadalmi emlékére.
Felirat1827
Gondozását felügyeliA község lakossága védi és gondozza is a szobrot.
ForrásinformációkDanczi Lajos: Vága egyházközség története / Józsa Mónika: Vága község népi vallásossága / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
ID7088
Módosítás dátuma2021. május 10.
vaga-szent-florian-11
Szent Flórián szobor
Szent Flórián szobor
Szent Flórián szobor

Hibát talált?

Üzenőfal