Nepomuki Szent János szobra

Az 1847-es egyházlátogatáskor már öt szobor volt Vágán. A templom bejárata előtt  egy kőkereszt és Nepomuki Szent János szobra. Továbbá volt a faluban Szentháromság-szobor, Vágszerdahely és a Vága határán Fakereszt, valamint az 1827-es fogadalmi emlékként felállított Szent Flórián-szobor.
Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. Vága község a Vág folyó ölelésében fekszik,  a lakossága is megvívta a maga küzdelmét a tűz és árvíz ellen. A Vág folyó és a Vága falu neve azonos, a szó eredete egyezik, eredeti értelme azonban bizonytalan. Megállva a latin értelmezés mellett: Vág – kanyargó folyó, Vága pedig a Vág folyó kanyarai, mocsarai, ágai közt épült falu.

Kategóriaszakrális kisemlék
TelepülésVága [Váhovce]
Állapotjó, karbantartott
Pontos helyszín, címA főutca közepén, a templom előtt.
Készítés időpontja1797
Készíttető neveVága község népe
FeliratS / JOANNI NEPOMUCENO / ORBIS THAUMATURCO / DDD / POPULUS VAGHAENSIS / ANNO M DCC XCVII
Gondozását felügyeliVágai Katolikus Hitközség
ForrásinformációkPrímási Levéltár Esztergom, Egyházlátogatási Jegyzőköny 1847 / Pukkai László: Vága község története, Vága 1994 / Danczi Lajos: Vága egyházközség története, Vága 2000 / Józsa Mónika: Vága egyházi hagyományai / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
Módosítás dátuma2015. március 8.