Temetői nagykereszt Vágán

A középkori szokásoknak megfelelően fallal körülvett temető volt a vágai katolikus templom körül. 1714-ben ez volt az egyedüli temetkezési hely. 1761-ben már a falun kívül is volt temető, amelyre azért volt szükség, mert a templom körüli temetkezés állandóan rongálta a templomot. Így Vágán még a központi állami intézkedés előtt abbamaradt a régi temető használata.

A jelenlegi vágai temető nem az első. Hagyomány szerint a Hősök emlékművénél, a mai Vedrődy telken, mocsaras helyen terült el a régi temető. A templom körüli középkori temető mellett a szájhagyomány szerint török temető is volt. A kuruc háborúk után a falun kívüli kimagasló homokdombra helyezték a sírokat, körülárkolták, eleven gáttal vonták körül (lícium). Az árok három méter mély és tíz méter széles volt. Az árok, amelyet „tóccsa”-nak neveztek, és a lícium még 1970-ben is megvolt. A lícium között öreg drótfonatot húztak, kapuja fából készült. Az eredeti temető közepén nagy kőkereszt állt. Mellette kaptak sírt a papok, tanítók, jómódú emberek, a bejárati kapu közelében a jobb módú családok. A sírok fölött sírhalom állt fakereszttel. Egy évszázad után a temető már szűk lett, tehát bővítették. Mivel a temető magas homokdombon volt, a sírokban temetéskor nem állt víz, sem a talajvíz nem jött fel. A temető árkának a mélysége arra szolgált, hogy elnyelje a vizet a temető területéről, és a temető mindig száraz maradjon. A Vág folyó szabályozása, főként a határ meliorációja, alagcsövezése után ez az árok csakugyan száraz lett, az ifjúság futballpályaként, edzésre használta.
Halottak napján (november 2.), a vágai hagyomány szerint az Olvasós Társulat délután három órakor a temető nagy keresztjénél gyülekezik. Elimádkozzák a rózsafüzért, elmondják a mindenszentek litániáját, imádkoznak és énekelnek a purgatóriumbeli lelkek váltságáért. A közös imát befejezve oszlanak szét, ki-ki a maga sírjához. A legtöbb gyertya, mécses e napon mégis a temető nagykeresztjénél ég, hisz az minden élőé, s minden megholté is.
A három terebélyes gesztenyefa között található temetői nagykereszt felirata: 1807 / Isten dicsőségére,/ elhunyt szeretteink / emlékére felújíttatta / Vága Község / Önkormányzata / 2017

A 18. században minden harmadik vasárnap és ünnepen, a 19. század első felében minden vasárnap és ünnepen, valamint minden szerdán szentmise volt a faluban. A 18. században Vágán két fakereszt állt, egyik a temetőben, másik a templom közelében. A pásztorok védőszentjének, Szent Vendelnek vaslemezre festett képe a falun kívüli legelőn állt. További fakereszt a Vágszerdahely (mai Alsószerdahely) felé vezető út mentén volt látható.

Szerző: Farkas Róbert

TelepülésVága [Váhovce]
Pontos helyszín, címVágai Községi Temető, I-es szektor, 160. parcella
Készíttető neveVága község lakói
Létrehozóismeretlen
FeliratA három terebélyes gesztenyefa között lévő központi kereszt felirata: 1807 / Isten dicsőségére,/ elhunyt szeretteink / emlékére felújíttatta / Vága Község / Önkormányzata / 2017
Gondozását felügyeliNemes lelkű, jó szívű vágai lakosok gondozzák a temető központi keresztjét.
ForrásinformációkDanczi Lajos: Vága egyházközség története, Vága, 2000 / Prímási Levéltár Esztergom, Egyházlátogatási Jegyzőkönyv 1779 / Állami Körzeti Levéltár Pozsony, fond: Pozsony megye alispánja, 1/1875 szám. / Farkas Róbert falukutató