Gyevát György sportoló sírja

Gyevát György

* 1950. július 31., Vága – † 2006. december 29., Galánta / sportoló, edző

Gyevát Árpád és Forró Mária Valéria első gyermekeként látta meg a napvilágot 1950. július 31-én a mátyusföldi Vága községben. A családban még született egy kislány, a húga, Regina. Iskolai tanulmányait szülőfalujában, a magyar tannyelvű alapiskolában kezdte, amely az 1959/60-as tanévtől ,,Vágai Kilencéves Középiskola” néven működött. Majd a közeli járási székhelyen, az 1960-ban alapított és az akkori Partizán utca 765. szám alatti Galántai Inasiskolában villanyszerelést tanult. (A mai Kodály Zoltán utcában található Galántai Kereskedelmi és Szolgáltatások Szakközépiskola elődje.) Kétéves sorkatonai szolgálatát a csehországi České Budějovicén (1970-72) töltötte. Az élete hátralevő részében a szakmájánál maradt, s villanyszerelőként dolgozott Diószegen, Galántán és Pozsonyban is. Magánvállalkozóként ostyasütéssel is foglalkozott, mint oly sok család Vágán.

Sportolói és edzői munkássága:

Fiatal korától kezdve a súlyzók között élt. Eleinte a családi házuk pincéjében edzett, majd 1969-től már a pozsonyi ČSZTV Dunajplavba Bratislava elsőligás csapatában folytatta. Az akkori aktív súlyemelési versenyt, a Szlovákia-bajnokságon elért egyéni ötödik helyét, valamint a Masters kategóriában kivívott Európa bajnoki hatodik helyezést tartotta a legnagyobb sikernek. A pozsonyi sportpályafutása után kezdetben a galántai cselgáncsozók és a karatézók erőnléti edzéseit vezette. Az 1996-os esztendőben a Galántai Sportok Házában megalapította a Galántai Testépítő és Erőemelő Háromtusa Klubot. Ő volt az edző, a nélkülözhetetlen felszerelés beszerzője, a készséges tanácsadó, egyben a klub mindenese.
,,Nagy szíve volt és tudott adni, nem nézve, hogy mennyit kap vissza. Megmutatta nekem, hogy a kudarcból is lehet hasznot húzni, ha a helyes oldalról nézem” – fogalmazott Vincent Kondákor. A növendéke azóta a németországi Herzbergben megrendezett világbajnokságon a 45 és 49 év közötti erőemelő versenyzők 100 kg-os súlycsoportjában 245 kg-os teljesítményével megszerezte első világbajnoki címét.

Sportolóként és edzőként elért eredményei:

1985-1988 – a Podhájsky silák erőemelő verseny győztes
1990-1991 – csehszlovák bajnok
2004 – szlovák bajnok (erőemelő háromtusa Masters kategória), világbajnokság 7. hely (fekvenyomás Masters II. kategória)
2005 – szlovák bajnok (erőemelő háromtusa Masters kategória), szlovák bajnok (fekvenyomás kategória)
2006 – szlovák bajnok (fekvenyomás kategória)
1992-ben Galánta város legjobb sportolójának választják.
2000-ben Galánta legjobb edzőjének választják a város elismerésre méltó képviseletéért, s aki számos élvonalbeli versenyzőt nevelt az országos válogatott számára.
2006-ban ismét a mátyusföldi város legjobb edzője: Gyevát György in memoriam.

Szerző: Farkas Róbert

TelepülésVága [Váhovce]
Pontos helyszín, címVágai Községi Temető, VII/19. parcella
Készítés időpontjaA 2007. esztendőben
Készíttető neveA család
LétrehozóA galántai Rastislav Hanšut kőfaragó, aki a növendéke is volt
FeliratGyevát / György / 1950- 2006
Gondozását felügyeliA család
Forrásinformációk Galántai Újság (Adriana Zsigová, Vladislav Kmeť, Rybársky Róbert) 1992-2012 / Farkas Róbert falukutató
oznor
vaga-gyevaty-sulyemelo