Gyevát György sportoló sírja

Gyevát György

* 1950. július 31., Vága – † 2006. december 29., Galánta / sportoló, edző

Gyevát Árpád és Forró Mária Valéria első gyermekeként látta meg a napvilágot, 1950. július 31-én a mátyusföldi Vága községben. A családban még született egy kislány, a húga, Regina.
Iskolai tanulmányait szülőfalujában, a magyar tannyelvű alapiskolában kezdte, amely 1959/60-as tanévtől a ,,Vágai Kilencéves Középiskola” néven működött. Majd a közeli járási székhelyen, az 1960-ban alapított, és az akkori Partizán utca 765. szám alatti galántai inasiskolában villanyszerelést tanult. (A mai Kodály Zoltán utcában található kereskedelmi és szolgáltatások szakközépiskola elődje.) Kétéves sorkatonai szolgálatát a csehországi České Budejovicén (1970-72) töltötte. Az élete hátralevő részében a szakmájánál maradt, s villanyszerelőként dolgozott Diószegen, Galántán és Pozsonyban is. Magánvállalkozóként ostyasütéssel is foglalkozott, mint oly sok család Vágán.

Sportolói és edzői munkássága:
Fiatal korától kezdve a súlyzók között élt. Eleinte a családi házuk pincéjében  edzett, majd 1969. esztendőben már a pozsonyi ČSZTV Dunajplavba Bratislava elsőligás csapatában folytatta. Az akkori aktív súlyemelési versenyt, a Szlovákia-bajnokságon elért egyéni ötödik helyét tartja a legsikeresebbnek, valamint a Masters kategóriában kivívott Európa-bajnoki hatodik helyezést.
A pozsonyi sportpályafutása után, kezdetben a galántai cselgáncsozók és a karatézók erőnléti edzéseit vezette. Az 1996. esztendőben a Galántai Sportok Házában megalapította a Galántai Testépítő és Erőemelő Háromtusa Klubot. Ő lett az edző, a nélkülözhetetlen felszerelés beszerzője, a készséges tanácsadó, egyben a klub mindenese.
,,Nagy szíve volt és tudott adni, nem nézve, hogy mennyit kap vissza. Megmutatta nekem, hogy a kudarcból is lehet hasznot húzni, ha a helyes oldalról nézem.” – fogalmazott Vincent Kondákor. A növendéke azóta a németországi Herzbergben megrendezett világbajnokságon a 45 és 49 év közötti erőemelő versenyzők 100 kg-os súlycsoportjában 245 kg-os teljesítményével megszerezte első világbajnoki címét.

Sportolóként és edzőként elért eredményei:
1985-1988 Podhájsky silák győztese (erőemelő verseny)
1990-1991 Csehszlovák bajnok
2004 szlovák bajnok (erőemelő háromtusa Masters kategória), világbajnokság 7. hely (fekvenyomás Masters II. kategória)
2005 szlovák bajnok (erőemelő háromtusa Masters kategória), szlovák bajnok (fekvenyomás kategória)
2006 szlovák bajnok (fekvenyomás kategória)
1992-ben Galánta város legjobb sportolójának választják.
2000-ben Galánta legjobb edzőjének választják a város elismerésre méltó képviseletéért, s aki számos élvonalbeli versenyzőt nevelt az országos válogatott számára, 2006-ban ismét a város legjobb edzője: Gyevát György in memoriam.

Farkas Róber falukutató

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésVága [Váhovce]
Állapotjó, karbantartott
Pontos helyszín, címVágai Községi Temető, VII/19. parcella
Készítés időpontjaA 2007. esztendőben
Készíttető neveA család
LétrehozóA galántai Rastislav Hanšut kőfaragó, aki a növendéke is volt
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratGyevát / György / 1950- 2006
Gondozását felügyeliA család
Forrásinformációk Galántai Újság (Adriana Zsigová, Vladislav Kmeť, Rybársky Róbert) 1992-2012 / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
Módosítás dátuma2020. április 21.