Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. július 29.

A vágai katolikus templom

A vágai katolikus templom

A falu első temploma feltehetően a 16. század végén, a 17. század első felében épült. Addig a vágaiak a vágszerdahelyi templomba jártak. A vágai templom felépítéséről nincsen pontos adatunk, így csak azt tudjuk, hogy az 1562-es egyházlátogatáskor még nem létezett, de feltehetően még 1642 előtt felépült, mivel későbbi templom egyik harangja, amely az első templomból származhatott, 1642-ből való. Vága temploma 1694-ben szerepel először egyházlátogatási jegyzőkönyvben.
Az 1756-os egyházlátogatási jegyzőkönyvbe a következőt írták: “A templom további berendezéséről tudjuk, hogy a szentélyben elegáns szószék és hajójában két rácsozott gyóntatószék volt található. A 19. század első felében a templom további két oltárt kapott, a szentélyen kívül jobbról Mindenszentek képével, balról a Vértverejtékező Üdvözítő képével.
A templom körül a középkori szokásoknak megfelelően temető volt, amely fallal volt körülvéve. 1714-ben még ez volt az egyedüli temetkezési hely. 1761-ben már a falun kívül is volt temető, amelyre azért volt szükség, mert a templom körüli temetkezés állandóan rongálta a templomot. Így Vágán még a központi állami intézkedés előtt abbamaradt a régi temető használata. A templomot 1778-ban Battyány József esztergomi érsek építette. Ekkor a templom a falu felső végétől 350 lépésnyire volt. Az újonnan épült templom szentélye bolthajtásos, kb. 8 méter széles és ugyanolyan hosszú volt. A templom hajója kb. 18 m hosszú, kb. 10 m széles és 10 m magas volt. A hajójában található kórus a kántor és az orgona részére készült. Sekrestyéje 6 m hosszú és 3 m széles. A templom tornya a homlokzati részből emelkedett ki kb. 30 m magasan és 3 harangja volt. A templom alapjának építésénél felhasználták az ősrégi temető kerítésének tégláit. A templom barokk stílusban épült, 1779-ben modern építményként említik. A templomban ekkor csak egy oltár volt. Ez valószínűleg még a régi templomból származott. Leírása az 1756-os egyházlátogatási jegyzőkönyvben a következő: “van egy oltára Szent Miklós püspök tiszteletére építve, akinek képét a Keresztelő János és evangelista szobrát, majd Szent István és László királyokét látni rajta. Az oltár csúcsát Szent Mihály arkangyal képe díszíti, amely Péter és Pál apostolok szobrai között van elhelyezve.”
A templom főoltárán Szent Miklós myrai püspök képe van, ő a templom patrónusa, ezért ez a nap (december 6.) ünnep, mégpedig egyházilag elismert ünnep.
A templom titulusa: 1694-ben Szent Miklós, 1714-ben Szent Mikósnak dedikálva Szentháromság ünnepén, 1756-ban Szent Miklós, 1761. évben Szent Mihály, 1779. évben Szent Miklós, 1847. évben Szent Miklós.
A templom mennyezetén lévő freskón az Árpád-házi szentjeink: Szent István király, Szent Imre herceg, Szent László király, Árpád-házi Szent Erzsébet, és középen Szent Margit az angyalok között. Mennyezeti freskón a magyar parlament látható.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésVága [Váhovce]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotfelújításra szorul
GPS48.250273, 17.784955
Pontos helyszín, címA katolikus templom a fő utca közepén található.
Készítés időpontja1778
Készíttető neve1778-ban Battyán József bíboros, a Magyar királyság prímása építtette érsekségének 3. évében.
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
FeliratA templom bejárati felirata: MDCCLXXVIII. / CARDINALIS. JOSEPHUS. / Á BATTYAN PRIMAS REGNI. / HUNGARIAE. POSUIT. / ARCHIEPISCOPATÚS SUI / ANNO. III. // A latin felirat magyarul: 1778-ban Battyán József bíboros, a Magyar királyság prímása építtette érsekségének 3. évében.
Gondozását felügyeliVágai Katolikus Hitközség
ForrásinformációkPrímási Levéltár Esztergom / Danczi Lajos: Vága egyházközség története / Pukkai László: Vága község története / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
ID7070
Módosítás dátuma2015. február 27.
A vágai katolikus templom
A vágai katolikus templom
A vágai katolikus templom
A vágai katolikus templom
A vágai katolikus templom
A vágai katolikus templom
A vágai katolikus templom

Hibát talált?

Üzenőfal