Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2022. augusztus 12.

Hősi emlékmű Vágán

Hősi emlékmű Vágán

Az 1939. október 1-jén felavatott Hősi emlékművet és Országzászlót, Dr. Cselényi Pál országgyűlési képviselő, az Ereklyés Országzászló Nagybizottság társelnöke avatta fel. Ünnepi beszédében kiemelte ,,Ez a felavatott Országzászló nemcsak a kishitűségnek és a gyávaságnak üzen hadat, hanem hadat üzen annak az örökké vészharangokat kongató, rémlátó és libabőrös új defitizmusnak, amely a mai történelmi időkben gyengíteni akarja a nemzet önbizalmát, kikezdeni optimizmusát és kétségbe vonni egyetlen és örök elhivatottságát, a Kárpátok medencéjében.”
A Hősi emlékmű és Országzászló felavatási ünnepélyén részt vett vendégek: Dr. Cselényi Pál (országgyűlési képviselő és kormányfőtanácsos), Jaross Vilmos (főispán), báró Majthényi József (alispán), Dr. Balogh Sándor (a frontharcosok nevében), Dr. Szabó Károly (főjegyző), Hunyad-Hulák János (kispesti vendéglős, az Országzászló gyűjtés főszervezője), Lengyelfalussy József (galántai esperes-plébános), Apponyi Ferenc és Apponyi Teréz (budapesti vendégek).
Vágáról, az I. világháborúban 77-en vesztették életüket a magyar hazáért. A község 1919. január végén adta meg magát a cseh katonaságnak, mikor már napok óta körül volt zárva. Miután a Magyar Tanácsköztársaság egységei 1919. június 3-án visszafoglalták Érsekújvárt, a faluban másnap a Magyar Tanácsköztársaság egységeit éltették. A megszálló cseh katonaság a tüntető magyar tömeg közé lőtt, amelynek számos sebesültön kívül, több halálos áldozata is volt.
A Hősi emlékművön a turult, az impériumváltáskor a cseh katonák szétverték, ami megmaradt belőle, azt „a jó emberek elásták az utókornak”. A mátyusföldi községet megszálló cseh katonák a HISZEK EGY ISTENBEN / HISZEK EGY HAZÁBAN feliratot is leverték az emlékműről. Az emlékmű tetején álló allegorikus nőalak (Hungária-szobor) a szocializmus évei alatt a templomban volt elrejtve, s várta a szebb napok eljövetelét.
A rendszerváltás után, 1992-ben a községben aláírásgyűjtésbe kezdtek a Hősi emlékmű felújítása végett. A lakosok 811 aláírással kinyilvánították a Hősi emlékmű felújítását és kibővítését, a II. világháború áldozatainak a névsorát tartalmazó márványtáblával, mivel a II. világháborúban 43 vágai lakos vesztette életét a magyar hazáért. Az eredeti turult 1993-ban kiásták, másolatot készítettek róla, és újra felavatták. A Hungária-szobor is elfoglalta, 1993. augusztus 22-én a méltó helyét az emlékművön.
A turult, az 1990-es évek végén a vandálok tönkretették.
,,Több, mint 20 éven át az emlékmű turulmadár nélkül állt. A 2015. esztendőben a hányatott sorsú emlékművet újra felújíttatta a község. A felújított nőalak jobb kézzel már az eredeti színben pompázó zászlórudat tartja, amelyen valamikor az Országzászlót lengette a szél, s a bal kezével egy vitézi jelvényt formázó pajzsot tart. Az új turul, a Hungária-szobor lábánál kapott helyet. A felújított vágai Hősi emlékmű a 2015. augusztus 8-i Falunapra lett kész.
Vágán, két évtized eltelte után, a magyar eredettudat mitikus madara újra hirdeti a történelmi folytonosságot, a magyar múltat és a magyar jövőt.
2015. szeptember 17-én ismét felkerült a HISZEK EGY ISTENBEN / HISZEK EGY HAZÁBAN üzenet a Hősi emlékműre.
Vágai Országzászló hosszú évtizedekig várt arra a pillanatra (Vága községet 1945. január 20-án Csehszlovákiához csatolták), amikor végre visszakerülhet az eredeti helyére. Erre a felejthetetlen pillanatra – ha csak három órára is – a Trianon 100. évfordulóján, a községben is megrendezett Nemzeti Összetartozás Napján kerülhetett sor.”
Vága, 2020. június 4., a kis videót készítette: Farkas Róbert

a
Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésVága [Váhovce]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.252199, 17.783824
Pontos helyszín, címA 473. házszámú ház előtti téren található.
Készítés időpontja1939
Készíttető neveVága község lakosai
Létrehozóismeretlen
Felirat1914-1918 / VILÁGHÁBORUBAN ELESTEK / 45 név // 1914-1918 / VILÁGHÁBORUBAN ELESTEK / 32 név / A CSEHEK GOLYÓJA ÁLTAL ELESTEK 1919 JÚNIUS 4-ÉN: / 4 név // A II. VILÁGHÁBORÚ ÁLDOZATAI / 43 név / "Hol merre nyugszik Ő / Nem mondja semmi kő, / Nem mondja semmi jel." // HISZEK EGY ISTENBEN / HISZEK EGY HAZÁBAN
Gondozását felügyeliVága község lakosai
ForrásinformációkK. Thúry Gy.: Nyitra-Pozsony k.e.e. vármegyék, Budapest 1940 / Pukkai László: Vága község története / Vágai Csemadok krónika / Farkas Róbert falukutató
Rövid URL
ID7057
Módosítás dátuma2022. április 29.
Hősök szobra Vágán
Hősök szobra Vágán
Hősök szobra Vágán
Hősök szobra Vágán
Hősök szobra Vágán
Hősök szobra Vágán

Hibát talált?

Üzenőfal